Naujasis vdi vadovas žada užkardyti korupciją

V.Mačiulaitis jau ėmėsi griežtinti įstaigos sistemos kontrolę ir kviečia gyventojus aktyviai pranešti apie konkrečius neteisėtus VDI pareigūnų veiksmus.


 


„Mes turime užtikrinti, kad Valstybinė darbo inspekcija taptų pripažinta kompetentinga kontrolės įstaiga, į kurią visi nedvejotų kreiptis patarimo, pagalbos. Kita vertus, keičiant darbdavio požiūrį į inspektorių kaip į baudėją, kurį galima papirkti, būtina skatinti informuoti apie kiekvieną piktnaudžiavimo pareigomis atvejį ir užtikrinti, kad pasitvirtinę faktai bus griežtai vertinami“, – pranešime spaudai cituojamas VDI vadovas.


VDI tinklalapyje užsklandoje ,,Korupcija. Pranešk.“ pateikiama informacija, kaip nustatyti požymius, leidžiančius spręsti, kada inspektorius piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, netiesiogiai reikalauja atlygio už savo veiksmus ar neveikimą.


 


Informacijoje taip pat pateikiami būdai, kaip galima informuoti, jei kyla abejonių dėl VDI pareigūnų veiksmų teisėtumo; pateikiama el. pranešimo apie korupcijos atvejus forma; patikslinama, apie kokias įvykio detales reikėtų informuoti, kad kreipimasis būtų rezultatyvesnis.


 


Taip pat VDI primena, kad informacija gali būti ir anoniminė, tačiau tiksli.


 


Valstybinėje darbo inspekcijoje V. Mačiulaitis dirba nuo 2003 m. – iš pradžių Teisės skyriuje, vėliau vadovavo Vilniaus skyriui. Nuo 2009 m. yra vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas.


 


Pranešime įmonių vadovams ir socialiniams partneriams V.Mačiulaitis teigia, kad partnerių (darbdavių, darbuotojų ir juos atstovaujančių organizacijų) konsultavimas ir informavimas – viena iš prioritetinių Valstybinės darbo inspekcijos veiklos krypčių. Jis vykdomas ne tik atvykus į įmonę, bet ir rengiant specializuotus, taip pat konsultacinius seminarus pagal įmonių iš anksto parengtus klausimus.


 


Priminsime, kad profesinės sąjungos nebe pirmi metai skundžiasi VDI „neįgalumu“, kone atviru pataikavimu darbdaviams. Štai ir birželio 15 d. LDF inicijuotame nacionalinių centrų koordinavimo tarybos posėdyje daug dėmesio vėl buvo skirta VDI vaidmeniui reguliuojant darbdavių darbuotojų ginčus. Profsąjungininkai teigė, jog VDI dažnai pataikauja darbdaviams, pateikė tai patvirtinančių pavyzdžių, pacitavo girdėtą vieno atsakingo pareigūno pareiškimą esą VDI turinti „ne kontroliuoti darbdavį, o jam padėti“.



 


 


(RMP, JS)


LIETUVOS PROFSĄJUNGOS


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!