V.žiūkas. prezidentės pranešimas: ar tikrai valdžios atsigręžia į žmogų?

Juk Lietuvoje menkai mažėja rekordiškai aukštas nedarbas, skurdas irgi yra pasiekęs neregėtą lygį. Migracija beviltiškai didelė, jos tolesnė eiga neprognozuojama. Socialinės apsaugos sistemą slegia didžiulis deficitas, švietimo ir sveikatos paslaugos po truputį vis labiau apmokestinamos. O prezidentė šioje situacijoje tepasako „būtent dabar ypatingą prasmę įgauna solidarumo idėja. Todėl atsigręžkime į tuos, kam sunkiausia. Atkreipkime dėmesį į kainas tų produktų, kurie yra ypač svarbūs kukliausio vartotojo krepšelyje. Aiškinkimės jų brangimo priežastis. Čia savo darbą turi atlikti konkurencijos prižiūrėtojai“.


Ir jokio akcentavimo, jokios konkretesnės minties, iš esmės tik siūlymas atsigręžti į tuos, kam sunkiausia. Solidarumas – tai gerai, bet su kuo ir vardan ko? Pranešime nuskambėjęs pasiūlymas atsigręžti nėra originalus, Prezidentas Valdas Adamkus netgi pats grasinosi atsigręžti veidu į tautą, tačiau ar tai buvo juntama jo veikloje? Tikrai norėjosi išgirsti, kokius gi realius veiksmus, nukreiptus skurdžiausių šalies gyventojų egzistencijai pagerinti, gali pagimdyti šis pažadas ir raginimas atsigręžti. Tenka tik spėlioti.


Lietuvoje nuolat augant kainoms, gyvenimo lygis be paliovos krinta. Ypač sunku yra bedarbiams, bet ir gaunantiems nedideles pajamas išgyventi darosi neįmanoma. Pajamų indeksavimo sistemos idėja dabartinės valdančiosios daugumos buvo atmesta. Minimali alga nekyla nuo 2008 metų. Ką gi siūlo šioje situacijoje daryti prezidentė? O pasiūlymas – „rimtai svarstykime minimalaus darbo užmokesčio klausimą. Dėl jo turime būti apdairūs, tačiau negalime būti užsispyrę“. Ir lieka neaišku, ar verta šiuo klausimu tikėtis galutinio sprendimo.


Ir tikrai labai konkreti mintis – „tesėkime pažadą atkurti pensijas. Socialinė sistema laukia realių reformų, o ne popierinių koncepcijų ar gairių“. Dauguma pensininkų tai išgirdę labai nudžiugs, ir tai natūralu. Tačiau nepasakoma, kokia sąskaita tas atkūrimas bus vykdomas. Gal tiesiog prezidentė nenorėjo kartoti premjero išsakytos minties Seime svarstant socialinės sistemos pertvarkymo reformos gairių projektą „… jeigu mes priimam šiuos sprendimus ir pradedam įgyvendinti, akivaizdu, kad mūsų finansų sistemos tarptautinėse finansų rinkose patikimumas didėja. Tai reiškia, kad skolintis galime pigiau. O tai reiškia, kad turėsime daugiau pinigų ir pensijoms šiandien mokėti“, – sakė Andrius Kubilius.


Bet juk toks pensijų atkūrimas – tai naujas skolinimosi etapas, tolesnis klimpimas į įsiskolinimo liūną. Bet to reikalauja prezidentė, dar ji laukia „realios“ (anksčiau sakydavo „kardinalios“) socialinės sistemos reformos, vėlgi nei žodžiu neužsimindama apie tai, kokios gi sistemos ji trokšta. Ar pranešime panaudotas terminas „popierinės gairės“ reiškia, kad ji joms nepritaria? Gal ir iš tikro nepritaria, nes gairėse rimčiau nepaliestos socialinio draudimo sistemos finansinio stabilumo užtikrinimo priemonės, praktiškai nekalbama apie galimus kitus šaltinius tam stabilumui užtikrinti.


Tokiu atveju Vyriausybė, paskelbusi, kad griebiasi ruošti įstatymus šioms gairėms įgyvendinti, dirba šiukšlių dėžei. Tikrai nesuprantamas prezidentės paslaptingumas ir kas gali atspėti, kokių gi realių šio ypatingai svarbaus visai tautai klausimo sprendimų norėtų prezidentė.


Pranešime praktiškai neužsiminta apie didžiausią šiandienos skaudulį – bedarbystę. Šio klausimo, kaip ypač svarbaus, prezidentė irgi nepaminėjo dar ankstyvą pavasarį pateikdama Vyriausybei svarbiausias šių metų užduotis. O būtent nedarbo mažinimui, naujų darbo vietų kūrimui, mano galva, turėtų būti suteiktas ypač svarbus akcentas.


Jis turėtų būti susietas su daugybe kitų aktualijų – migracija, skurdas, nusikalstamumas. Tačiau prezidentė galvoja kitaip, todėl pranešime socialiniai klausimai netapo leitmotyvu. Kukliai sakant, jie beveik praignoruoti. Kažkokį optimizmą sukėlė tik paminėtas solidarumas ir socialinis teisingumas, lyg ir nusakantys tolesnės veiklos principus. Bet ir tai ne visai rišliai, juos norėtųsi girdėti ir platesniame kontekste. Taigi, išnagrinėjus metinį pranešimą, liko labai daug abejonių, ar tikrai socialinė raida Lietuvoje yra prioritetas.


 


 


Vytas Žiūkas, socialinių mokslų daktaras


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!