Seimas ragina kelti minimalią algą

Priimtame dokumente nurodoma, kad galimybių kelti MMA suteikia atsigaunantis ūkis, o auganti infliacija dar labiau skurdina vargingiausius.


„Kriziniu metu, kada daugelis socialinių bazinių rodiklių buvo mažinami, MMA liko nustatyta tokia pati kaip aukščiausiais ekonomikos pakilimo metais, tai leido apsaugoti mažiausiai uždirbančiųjų interesus. Ekonomikos augimas ir infliacija suteikia pagrindo svarstyti MMA didinimą“, – iš tribūnos Seime kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.


Rezoliucijoje pabrėžiama, kad MMA turėtų viršyti skurdo lygį (2009 m. – 831 Lt), o pagal Europos socialinės chartijos reikalavimus grynasis minimalus darbo užmokestis turi sudaryti 50-60 procentų grynojo šalies vidutinio darbo užmokesčio, kuris dabar prieš mokesčius siekia 2071 lito.


„Išgyventi net ir karštą vasarą iš 670 litų neįmanoma. Pasityčiojimas iš žmogaus, kuris dirba 8 valandas ar daugiau ir gauna tik 670 litų, tai tik 20 litų daugiau nei nieko nedirbant gauti socialinę išmoką. Kaip mes galime tikėti, kad jie ateis dirbti ir pasiliks Lietuvoje? Todėl pritariu, kad tokia minimali alga turi būti būtinai padidinta“, – kalbėjo socialdemorkatas Juozas Olekas.


 


Kęstutis Glaveckas


 „Reikia skatinti vartojimą, kuris susijęs su MMA. Rezoliucija paskatintų dar šiais metais susitarti dėl MMA“, – kalbėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.


Rezoliucijai nepritariantis darbietis Kęstutis Daukšys reikalavo įtraukti konkrečius skaičius – kiek turi augti MMA.


„Tokios rezoliucijos priiminėti negalima, tai apgavystė pasakyti, kad mes rūpinamės žmonėmis, nors Trišalė taryba nepritarė“, – sakė K. Daukšys.


 


Rezoliucija nėra įpareigojantis dokumentas. Pirmiausia sprendimą turi priimti Trišalė Taryba, kurioje tariasi profesinės sąjungos, darbdaviai ir Vyriausybės atstovai.


 


 


Justina Juršytė


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!