Susipažinkite: leidinys apie socialinę apsaugą

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, socialinės apsaugos išlaidos 2009 m. sudarė 19,5 mlrd. litų ir, palyginti su 2008 m., išaugo 8 procentais, o palyginti su 2005 m., – 2 kartus. 2008 m. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas reikšmingai sulėtėjo ir socialinės apsaugos išlaidos, palyginti su BVP, sudarė 16,2 procento. 2009 m. toliau mažėjant BVP, ir augant išlaidoms socialinei apsaugai, jų dalis, palyginti su BVP, padidėjo iki 21,3 procento. Tai vienas mažiausių rodiklių, palyginti su kitomis ES valstybėmis.


Vienam šalies gyventojui tenkančios socialinės apsaugos išlaidos 2009 m. sudarė vidutiniškai 5,8 tūkst. litų ir, palyginti su 2008 m., išaugo 9 procentais. 2009 m. sparčiausiai didėjo išlaidos išmokoms, susijusioms su nedarbu (87 %), socialinės atskirties sumažinimu (59 %) ir išmokoms šeimoms ir vaikams (24 %).


laidos su senatve susijusioms išmokoms ir paslaugoms ir toliau dominavo – 2009 m. jos sudarė 7,7 mlrd. litų, arba 40 procentų visų išlaidų socialinės apsaugos išmokoms ir paslaugoms.


Pagrindinis socialinės apsaugos finansavimo šaltinis yra darbdavių socialinės įmokos. 2009 m. jos sudarė 49 procentus visų socialinės apsaugos pajamų. Valdžios sektoriaus įmokos sudarė 33 procentus. Palyginti su 2008 m., darbdavių socialinės įmokos ir valdžios sektoriaus įmokos sumažėjo po 16 procentų.


Socialinės apsaugos pajamos ir išlaidos apskaičiuotos pagal Europos integruotos socialinės apsaugos statistikos sistemos (ESSPROS) metodiką, naudojant statistinių tyrimų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos, Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos ir kitus administracinius duomenis.


Leidinį galima įsigyti Statistikos departamento bibliotekoje-knygyne, nemokama elektroninė leidinio versija skelbiama Statistikos departamento interneto svetainėje.


Daugiau informacijos rasite leidinyje „Socialinė apsauga Lietuvoje 2009 m.“, Rodiklių duomenų bazėje.


 



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


© Statistikos departamento


Socialinės apsaugos ir sveikatos


statistikos skyriaus informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!