Ar vėl už mokytojų nugarų bus pakeista jų darbo apmokėjimo tvarka? (papildyta)

Šis dokumentas yra vienas svarbiausių pedagoginei bendruomenei ir jo laukiama su nerimu ir viltimi.


Kiekvienais metais mokytojams atstovaujančios profesinės sąjungos beldžiasi į Švietimo ir mokslo ministerijos duris su pasiūlymais, kaip tobulinti darbo apmokėjimo sistemą. Deja, ne visi ministrai yra pasirengę išklausyti mokytojų atstovų nuomonės. Praeitais metais švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius neatsižvelgė į virš 8000 mokytojų peticiją, kuria buvo reikalaujama neįvesti tarifinio atlyginimo “žirklių”. Šių metų rugpjūčio 26 d. švietimo ir mokslo ministras vėl be viešų konsultacijų su profesinėmis sąjungomis, dalinai pakeitė pedagogų darbo apmokėjimo tvarką, tuo dar kartą priversdamas suabejoti ministerijos ir asmeniškai ministro deklaruojamais sprendimų priėmimo skaidrumo ir socialinės partnerystės principais. Panašu, kad dabartiniam ministrui savo sprendimų nederinimas su socialiniais partneriais tampa veiklos norma.


Lietuvos švietimo profesinė sąjunga (LŠPS) siekdama tiek užtikrinti ugdymo kokybę, tiek pagerinti mokytojų darbo apmokėjimo sąlygas, lapkričio 11 d. susitikime su ministru G.Steponavičium bei viceministru V.Baciu iškėlė klausimą dėl galimo Švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos keitimo. Iš aukščiausiųjų ministerijos pareigūnų nuskambėjo vienareikšmiškas atsakymas, kad nuo 2011 metų sausio 1 dienos jokių pakeitimų mokytojų darbo apmokėjimo tvarkoje nebus.


Siekiant garantijų, kad minėtų politikų pažadai nesiskirtų nuo darbų, LŠPS kreipėsi su raštišku paklausimu dėl galimo Švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos keitimo. Atsakymo kol kas nėra, tačiau oficialiame ŠMM internetiniame tinklapyje pasirodė informacija, kad gruodžio 7 d. viceministras V.Bacys dalyvavo mįslingame pasitarime “dėl Darbo aprašo tvarkos pasiūlymų.” Klausimas išlieka aktualus: su kuo už mokytojų nugarų tariasi valdininkai? Kokios staigmenos laukia mokytojų 2011 metais?


Paaiškėjus, jog darbo apmokėjimo tvarkos pakeitimai vis dėlto yra ruošiami, Lietuvos švietimo profesinė sąjunga reikalaus viešų diskusijų ir konsultacijų dėl galimo Švietimo įstaigų darbuotojų ir kitų įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos pakeitimo ir tam tikslui sukvies neeilinį trišalio švietimo sektorinio komiteto prie LR Trišalės tarybos posėdį.


Jau paskelbus šią informaciją, švietimo ir mokslo ministro patarėjas Albertas Lakštauskas informavo, jog jokių pakeitimų mokytojų darbo apmokėjimo tvarkoje 2010 metais nebus daroma.


 


 


 


LŠPS pareiškimas


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!