Kūčių dieną nedirbsime, gegužės pirmąją švęsime

Seimas priėmė Darbo kodekso pataisą, kuri šią dieną įtraukia į laisvadienių sąrašą. Tačiau šiemet už papildomą šventės dieną dar reikės atidirbti. Kada tai bus daroma, turės nuspręsti Vyriausybė. Seimas kol kas paliko ir Gegužės pirmąją šventinių dienų sąraše. Kaip bus ateityje – ar iš laisvadienių sąrašo bus braukiama kokia nors kita šventė, Seimas ketvirtadienį kol kas nesiėmė spręsti.


Seimas skubos tvarka Kūčių klausimą išsprendė ketvirtadienį. Už šventės paskelbimą laisvadieniu nuo 2011 m. balsavo 68 parlamentarai, 7 susilaikė.
Parlamentarai palaikė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) siūlymą gruodžio 24-ąją įtraukti į šventinių dienų sąrašą, bet nuo kitų metų. Per šiemetines Kūčias komitetas siūlė irgi nedirbti, tačiau už laisvadienį teks atidirbti.


Darbo kodekso pataisą dėl Kūčių apsvarstęs komitetas nepritarė ir, kad ateityje reikia atsisakyti laisvadienio per gegužės 1-ąją švenčiamą Tarptautinę darbo dieną.


Gegužės pirmąją išbraukti siūlė Vyriausybė ir identišką pasiūlymą pateikęs Mišrios grupės narys Žilvinas Šilgalis. „Tarybiniais laikais bent eidavome į paradą. Tada bent buvo kažkokia prasmė, o dabar kas vyksta. Šeštadieniai ir sekmadieniai primena žmonėms teisę apie laisvadienius,“ – šie politiko argumentai liko neišgirsti.


Nepraslydo ir socialdemokrato Edvardo Žakario idėja įstatyme numatyti atidirbimą už laisvas Kūčias. Socialdemokratų frakcijos vardu Algirdas Sysas paaiškino, kad tai prieštarauja tarptautiniams susitarimams – Europos socialinė chartija įpareigoja nustatyti oficialias mokamas šventines dienas. Keitimas reikštų, kad atidirbama už eilinį algos tarifą.


Seimo pirmininkė konservatorė-krikdemė Irena Degutienė stojo socdemų pusėn – aiškino, kad Europos socialinė chartija įpareigoja Tarptautinę darbo dieną paskelbti šventine.


„Nespekuliuokime Gegužės pirmąja“, – siūlė ji ir kvietė kol kas neskubėti apsispręsti, kuris kitas laisvadienis bus aukojamas, dėl to bus galima sutarimo ir išeičių ieškoti ateityje.


Seimas priėmė ir protokolinį nutarimą, kuriuo siūlo Vyriausybei šiemet perkelti poilsio dieną į gruodžio 24-ąją. Taigi šiemet Kūčios bus paskelbtos poilsio diena, bet dar nebus įstatyme numatytas šventinis laisvadienis.


 


 


Vytenė Stašaitytė


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!