Moterys ir krizė – kas toliau?

Šiuose renginiuose dalyvavo 48 atstovės iš 25 šalių.


Kadangi krizė daugelyje Europos šalių jau įsibėgėjo, 2010-ieji Europoje paskelbti kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais, todėl ši Tarptautinė profesinių sąjungų mokykla skirta mažint skurdą ir socialinę atskirtį.


Skurdo atsiradimo priežastis ir poveikį Europoje atskiroms gyventojų grupėms pristatė ETUC atstovas Jozef Niemec ir MOT atstovė Dimitrina Dimitrova. Savo šalių problemas, skurdo lygį, nedarbo lygį, darbo užmokestį, didžiulį moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumą, migraciją, mažėjantį profesinių sąjungų narių skaičių ir galimybę šias problemas sumažinti ar bent atitolinti išsakė Kroatijos, Belgijos atstovės. Pranešimą apie skurdo priežastis ir pasekmes Baltijos šalyse skaitė LPSK moterų centro pirmininkė Irena Petraitienė.


Pranešime nurodoma, kad praėjusiais metais kas penktas Lietuvos gyventojas, t. y. 20.8 procento, Latvijos – 24.7 procento, o Estijos – 6.68 procento, gyveno žemiau skurdo ribos.


Kuriame koncepcijas ir strategijas, o reiktų Baltijos šalių Vyriausybėms pradėti dirbti. Vis daugiau žmonių grimzta į skurdą, jiems padėti reikia šiandien, tuo metu valstybės institucijos laukia ekonominio pagerėjimo nerodydamos jokių iniciatyvų. Socialinis dialogas tik imituojamas.


Tarptautinės profesinių sąjungų moterų mokyklos atstovės priėmė deklaraciją dėl skurdo mažinimo.


Nagrinėtos diskriminavimo darbo vietoje pasekmės, moterų atstovavimo savo šalių politinėje, profesinių sąjungų srityse galimybės, išnagrinėta Moterų tinklo ir Visos Europos regiono tarybos vykdoma politika bei planuojamas vykdyti akcijas.


Darbo grupėje metu išdiskutavome ir pateikėme siūlymus Europos regiono tarybos dviejų metų veiklos prioritetams.


Visos Europos regiono tarybos konferencijos metu patvirtinti 2011–2012 metų veiklos prioritetai. Didelis dėmesys skirtas krizės pasekmes likviduoti, konstatuota, kad socialinė krizė atneša labai skaudžias pasekmes net ir tokioms šalims kaip Danija. Aptartos antikrizinės priemonės, būtinybė kurti naują užimtumo politiką Europoje, galimybę kurti naujas darbo vietas, pasitelkiant investicijas. Nagrinėjama problema įvardinta – „Moterys ir krizė: kas toliau“.


VERT konferencijos metu, vadovybėje įvykus pasikeitimams surengti nauji rinkimai į VERT vadovybė. VERT pirmininke išrinkta Hege Hero iš Norvegijos, pavaduotoja išrinkta Tatjana Frolova iš Rusijos bei Moterų komiteto nare išrinkta Natalija Levytska iš Ukrainos.


Šio susitikimo metu visų šalių moterys galėjo bendrauti, diskutuoti, išreikšti savo šalies poziciją aktualiais klausimais ir spręsti, kokių priemonių galima imtis šalinant nagrinėjamų reiškinių priežastis.


 


 


 


                                                       


 


 


 


Irena Petraitienė


LPSK moterų centro pirmininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!