Šiaulių švietimo įstaigose vėl bręsta priešstreikinė situacija

Panašu, kad situacija kartojasi: priešstreikinė situacija vėl fiksuojama Šiaulių lopšelyje – darželyje „Voveraitė“ – mat, ketvirtadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje politikai vietoj šiam darželiui numatytųjų 75,3 tūkst. Lt patvirtino tik 25,3 tūkst. Lt, tad darbuotojai lapkritį ir gruodį liks be atlyginimų.


10 tūkst. litų sumažėjo ir lopšeliui-darželiui „Žilvitis“skirtos lėšos, o V.Kudirkos mokykla iš įstaigų sąrašo visai išbraukta, nors viešai buvo skelbiama, jog mokyklai  bus skirti 22,4 tūkst. litų. Visi nuo šių įstaigų nuimti pinigėliai „suplaukė“ į vienos sporto mokyklos eilutę, o Kūno kultūrai ir sportui skirtos viršplaninės lėšos padidėjo nuo 185,1 tūkst. iki 267,8 tūkst.Lt.


Įdomiausia, kad patys politikai apie šiuos pinigų perdėliojimo viražus nieko nežino, nes balsavo už komitetuose aptartą dokumentą, kuriame paskirstytos lėšos rodo, jog nė vienai švietimo įstaigai neteks patirti pernykštės situacijos, neišmokant darbuotojams atlyginimų metų pabaigoje…


Trišalės tarybos posėdyje lapkričio 22 d  savivaldybės administracijos  direktorius V.Damulevičius net kelis kartus patikino ikimokyklinių įstaigų atstovus, jog negaunančių atlyginimų švietimiečių šių metų pabaigoje Šiauliuose tikrai nebus (beje, tą patį direktorius ne kartą  tvirtino ir žiniasklaidai).


Deja, savivaldybės tinklapyje viešai skelbta savivaldybės biudžeto viršplaninių lėšų paskirstymo lentelė po poros dienų niekam nežinant buvo paredaguota, ir miesto tarybos posėdyje balsuota už pataisytąją tvarką (panašu, kad pataisų politikai net nebuvo matę).  Ar ši manipuliacija dokumentu buvo atlikta sąmoningai? Kas ir kada priėmė kitokius sprendimus? Ir kaip tai dera su viešojo administravimo įstatymo nuostatomis, valdininkų padorumu?


Lopšelio darželio „Voveraitė“  darbuotojai šokiruoti  įvykusio fakto ir valdininkų elgesio. Kad įstaigai trūksta darbo užmokesčio fondo lėšų, žinoma nuo praėjusių metų. Darželio profesinė sąjunga administracijai siūlė įvairius taupymo variantus, išskyrus priverstines „nemokamas atostogas“ (ši priemonė, darbuotojų nuomone, nėra taupymo forma, o tik neūkiškumo dangstymas). Nuo pat rugsėjo mėnesio savivaldybės administracijos ne kartą buvo klausiama, ar bus pasirūpinta darbuotojais, jei ir taikant taupymo priemones, atlyginimams lėšų trūks. Savivaldybės administracijos vadovai ne kartą tikino visuomenę (o finansų skyriaus vedėja – ir politikus Tarybos komitetuose), jog pernykštė situacija nepasikartos. 


Tačiau realybė rodo ką kita. Ar tik Šiaulių miesto savivaldybės valdininkai nedemonstruoja liūdnai pagarsėjusių „rimbo ir meduolio“ metodų, siekdami darbuotojų paklusnumo ir nuolankumo? Tai tampa dar akivaizdžiau, žinant, kad kai kurių švietimo įstaigų direktoriaims nuo spalio 1 d. ne tik padidinti atlyginimo koeficientai, bet ir leista išsimokėti iki 20% dydžio atlyginimų priedus, – iš ko toks dosnumas?


Šiaulių švietimo profesinių sąjungų susivienijimas stebi situaciją ir imsis visų įmanomų teisinių priemonių ginant darbuotojų interesus.


 


 


Šiaulių švietimo profesinių sąjungų


susivienijimo informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!