Mokytojai vis tiek švęs

Tie, kuriems nesiseka su vaikais rasti bendros kalbos, tikėtina, bent jau išvengs jų pikto žodžio ar akibrokšto.


Net patiems didžiausiems nenaudėliams spalio 5-oji paprastai yra tokia diena, kai liežuvis labiau prilaikomas už dantų. Žinoma, ne visose mokyklose vienodai griežtai laikomasi nerašytos taisyklės – tą dieną negadinti mokytojams nervų.


Patiems mokytojams jų profesinė šventė, ko gero, yra brangesnė nei daugelio kitų profesijų atstovams. Nes mokytojams, kad ir ką kalbėtume apie juos, vis tiek tenka darbui atiduoti daugiau savęs nei kitų specialybių žmonėms. Taigi Mokytojų dieną jiems savotiškai šventa.
Šiandien pedagogai, matyt, sąmoningai nekalbės apie skaudulius: mažėjantį pamokų skaičių, kuris plonina piniginę, nesipyks tarpusavyje, kuris vertesnis dirbti ir uždirbti daugiau. Veikiausiai ir mokinių nuodėmes laikinai pamirš.


Panevėžio pedagogai jau antri metai nebepuoselėja tradicijos kartu švęsti savo profesinės šventės. Krizė, Savivaldybė nebeturi pinigų užsakyti J.Miltinio dramos teatro salės ir spektaklio, kaip anksčiau.
Miesto mokytojai pasigerbs patys save. Daugelio mokyklų kolektyvai po pamokų važiuos švęsti – kas į dvarus, kas dar kur nors.


Panevėžio rajono pedagogai šiandien ne tik turės laisvadienį, bet ir visi kartu susirinks paminėti profesinės šventės į kultūros centrą „Garsas“, pasiklausys Panevėžio „Žaliojo“ choro.


Pernai rajono mokytojai rinkosi į Bistrampolio dvarą. Tiksliau – mokyklų atstovai, nes visi būtų netilpę. Šiemet, pasak rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Kęstučio Rimkaus, norėta suburti visus pedagogus, todėl pasirinktas „Garsas“.


 


Vieni patenkinti, kiti – nelabai


Panevėžio 5-osios vidurinės mokyklos direktorius Antanas Doniela „Sekundei“ sakė, kad kolektyvas profesinę šventę pasitinka neblogai nusiteikęs. Šiuo metu vyksta intensyvus pasiruošimas lapkritį laukiančiai akreditacijai – mokykla siekia gimnazijos statuso.


„Manau, kad mūsų mokyklos pedagogams nėra pagrindo labai skųstis. Jau praėjusių mokslo metų pabaigoje, birželį, visi žinojo, kiek pamokų kiekvienas turės rudenį“, – kalbėjo jis.


5-osios vidurinės mokyklos pedagogų vidutinis darbo krūvis per savaitę – 24–25 valandos. Yra mokytojų, dirbančiu ir maksimaliu krūviu, t. y turinčių 36 darbo valandas per savaitę.
Mokykloje mokosi 752 vaikai, palyginti su praėjusiais mokslo metais, sumažėjo maždaug 30 vaikų. Tačiau direktorius tikino, kad mokinio krepšelio lėšų pakanka, tad finansinė mokyklos padėtis nebloga.


Skaistakalnio pagrindinės mokyklos direktorius Stanislovas Ambrozaitis sakė manąs, kad bent šiandien mokytojams reikėtų pamiršti problemas ir nesigadinti sau nuotaikos.
Kita vertus, jis neslėpė, kad apskritai ir jo, ir kolegų nuotaika nelabai kokia.
Šiais mokslo metais, palyginti su praėjusiais, vaikų sumažėjo dviem klasėmis. Mokytojai turi mažiau pamokų, taigi mažesni ir jų atlyginimai.


Kai kurių specialybių mokytojams teko tartis, ar kiekvienam turėti mažiau pamokų, ar vienas kuris nors išeis iš darbo. Pastarasis variantas, žinoma, pedagogams netiko.
„Šiandien mokytojai džiaugiasi, kad apskritai turi darbą“, – tvirtino S.Ambrozaitis.
Pasak jo, direktoriams tenka sunki misija paskirstyti pamokas. Jis nemano, kad šiuo atžvilgiu turi būti lygiava.


„Skiriasi mokytojų kvalifikaciją, darbo rezultatai. Be to, vieni labiau sutaria su mokiniais ir tai jiems leidžia produktyviau dirbti, o kiti neranda bendros kalbos“, – aiškino jis.
Direktorius patikino, kad anksčiau buvo dar blogiau, nes mokinių sumažėdavo ne dviem, kaip šiemet, o net keliomis klasėmis.


„Į ateitį žiūrim optimistiškai“, – teigė mokyklos vadovas.


 


Atsisako vadovų pensininkų


Panevėžio švietimo skyriaus vedėjas Dainius Šipelis sakė, kad šiais mokslo metais bendrojo lavinimo mokyklose 1037 sumažėjo mokinių skaičius. Tad neišvengiamai daugelyje mokyklų mažėjo ir mokytojų darbo krūviai.


Panevėžio rajone į mokyklas šiais mokslo metais atėjo 236 vaikais mažiau. Dabar rajone yra 3958 moksleiviai.


Rajonui teko uždaryti Uliūnų pagrindinę mokyklą. Buvo planų palikti pradinę, bet nesusidarė minimalus vaikų skaičius.
Panevėžio rajone mažėja pensinio amžiaus mokyklų vadovų. Į užtarnautą poilsį išlydėti Dembavos pagrindinės mokyklos, Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos direktoriai. Šiais mokslo metais šios įstaigos jau turi naujus vadovus.


Naujas žmogus netrukus stos ir prie Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos vairo. Dabartinis mokyklos direktorius Gintautas Liubertas išeina į pensiją.
„Savivaldybė laikosi nuostatos, kad mokykloms turi vadovauti ne pensinio amžiaus pedagogai. Tačiau šio amžiaus sulaukusiems direktoriams paprastai suteikiama galimybė dar padirbėti porą metų, kad užsidirbtų didesnę pensiją“, – sakė rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Skaidrutė Kriukienė.


 


Nerimą kelia valdžios planai


Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius sakė, kad jiems didelį nerimą kelia valstybės planai 2011 metų biudžete mažinti lėšas švietimui.


„Mums labai nepatinka mįslingi premjero žodžiai esą dar galima taupyti sveikatos apsaugos ir švietimo srityse. Minties taupyti sveikatos apsaugos sąskaita dabar tarsi jau atsisakoma, taigi lieka švietimas“, – kalbėjo jis.


Pasak jo, visoje šalyje dėl mažėjančio mokinių skaičiaus mažėja darbo krūvis ir atlyginimai mokytojams, ypač – biologijos, fizikos, chemijos. Daug pradinių klasių mokytojų neturi darbo.
A.Jurgelevičiaus žiniomis, ne vienoje mokykloje mokytojai nuožmiai kovoja ir riejasi tarpusavyje dėl pamokų.


„Apmaudu, kad mokytojams tenka dėl duonos kąsnio kovoti tokiais negražiais būdais. Mokyklos turėtų nusistatyti aiškią ir skaidrią darbo krūvio padalinimo tvarką“, – sakė jis.


Lietuvos švietimo ir profesinės sąjungos vadovas vis dėlto nenori būti pesimistas. Jis tikisi, kad pedagogų gyvenimas, kaip ir visos visuomenės, ateityje pagerės.


 


Šaltinis: http://www.sekunde.lt/content.php?p=read&tid=66921


 


 


Inga Smalskienė


SEKUNDĖ


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!