Lietuvos darbo inspektavimo sistemą vertins europos komisijos vyresniųjų darbo inspektorių komiteto sudaryta vertintojų grupė

Vizitas tęsis iki rugsėjo 24 d.


Įprastai, pagal VDIK numatytą grafiką, per metus vertinamos darbo inspektavimo sistemos 2-3 ES šalyse. Lietuvoje pirmą kartą tokių vertintojų grupė lankėsi 2002 m. – prieš šaliai stojant į Europos Sąjungą.


Pagrindinis vertinimo tikslas – tikrinti vertinamosios šalies darbo inspektavimo sistemos gebėjimą įgyvendinti ir vykdyti ES darbuotojų saugos ir sveikatos direktyvas bei skatinti valstybes nares dalytis informacija, darbo metodais bei patirtimi, taip užtikrinant veiklos nuoseklumą.


Grupė, kurią sudaro du Vokietijos (vienas iš jų – pirmininkas) atstovai, po vieną – Danijos, Estijos, Ispanijos, Portugalijos, Prancūzijos, Švedijos atstovų, kartu su Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriais vyks į įvairių šalies regionų įmones ir stebės bei vertins jų vykdomus inspektavimus. Vertintojus domins, kaip inspektoriai praktiškai dirba tikrindami įmonėse – kaip sprendžia apie darbdavio veiksmus užtikrinant darbuotojų saugą ir sveikatą, nustatant pavojus, vertinant riziką, taip pat, kaip vertina darbdavio priemones, kuriomis siekiama veiksmingai planuoti, organizuoti, įgyvendinti, kontroliuoti darbovietėje taikomas saugos ir prevencijos priemones ir mokyti darbuotojus rūpintis savo sveikata ir sauga, konsultuotis su jais ar jų atstovais šiais klausimais ir pan.


Vertintojų grupė susitiks su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais. Kadangi užtikrinant darbuotojų saugą ir sveikatą svarbus socialinių partnerių bendradarbiavimas, bus surengti susitikimai su darbdavių organizacijų bei su profesinių sąjungų atstovais.


Galutines vertinimo išvadas bei rekomendacijas veiklai tobulinti Valstybinėje darbo inspekcijoje numatoma gauti 2011 metų pradžioje, po to jos bus aptartos VDIK posėdyje.


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!