A.kubilius: šiuo metu mokesčių neplanuojame didinti

Ministro pirmininko pasiteiravus, ar neketinama didinti pridėtinės vertės mokesčio, jis teigė, kad šiuo metu dėl deficito problemų jokie svarstymai dėl mokesčių nedaromi. Pasak A. Kubiliaus, per dvejus metus reikia sumažinti skirtumą tarp šalies pajamų ir išlaidų maždaug 4,5 mlrd. litų. Tai padarius būtų galima pasiekti, kad 2013 metais būtų 3 proc. deficitas.

A. Kubilius skaičiuoja, kad 500 mln. litų per dvejus metus galima “ištraukti” iš šešėlinės ekonomikos, mažinant “Sodros” išlaidas galima pasiekti nuo 1,5 iki 2 mlrd. litų finansinio efekto, likusius 500 mln. litų planuojama surinkti iš papildomų mokestinių pajamų.

“Šiuo metu mes nieko neplanuojame daugiau daryti su mokesčiais”, – ketvirtadienio rytą telefonu “Žinių radijui” sakė Briuselyje viešintis premjeras.

Perklausus, ar šiemet neplanuoja didinti mokesčių, A. Kubilius atsakė, kad kol kas – ne, bet ateityje neatmetė tokios galimybės.

“Šiuo metu aš sakau – tai priklausys nuo ekonominės padėties. Gal pasiseks daugiau pajamų surinkti, galų gale priklausys nuo to ir kokį mes galutinį sprendimą padarysime dėl “Sodros” antrojo etapo priemonių – perkeldami solidariąją dalį į valstybės biudžetą, atitinkamai ženkliai mažindami, vos ne per pusę, jei ne daugiau, “Sodros” dalį, bet tada natūralu, kad turėsime keisti kažkokius mokesčius, kad valstybės biudžetas galėtų išmokėti solidariąją pensijos dalį”, – patikslino A. Kubilius.

Kaip jau buvo skelbta, Vyriausybė siūlo įšaldyti valdininkų ir politikų atlyginimus, palikti toliau galioti 2 proc. įmokas į privačius pensijų fondus, o nuo 2012 m. pradėti laipsniškai tolinti pensinį amžių. Dėl šių siūlymų buvo sutarta antradienį vykusiame Vyriausybės posėdyje, į Seimą netrukus keliaus atitinkamos įstatymų pataisos.

Pakeitimai numatomi ir motinystės atostogų išmokoms. Nuo kitų metų liepos vaikus auginantys gyventojai galės rinktis vienų arba dvejų metų trukmės motinystės (tėvystės) atostogas. Pirmuoju atveju “Sodra” mokės 100 proc. buvusio atlyginimo dydžio išmoką, antruoju – pirmuosius metus bus mokama 70 proc., o antruosius – 40 proc. buvusio atlyginimo dydžio išmoka.


 


 


VAKARŲ EKSPRESAS


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!