Tėvai galės pasirinkti motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo trukmę

Ministrų kabinetas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui keisti motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo sąlygas, kuriose numatyta, kad naujoji tvarka būtų taikoma tik naujai skiriamoms išmokoms. Vaikus auginantiems tėvams būtų suteikta galimybė pasirinkti dvi alternatyvas su jiems priimtiniausia pašalpos mokėjimo trukme, dydžiu, galimybe dirbti ir gauti pašalpą.


 


Pirmoji – tėveliai, nusprendę dvejus metus auginti vaiką, pirmaisiais metais gautų 70 proc., o antraisiais – 40 proc. kompensuojamo atlyginimo dydžio išmoką ir neribojant galėtų dirbti. Antroji alternatyva – tėveliai, nusprendę minėtų atostogų išeiti vieneriems metams, ištisus metus kas mėnesį gautų 100 proc. kompensuojamo atlyginimo dydžio išmoką. Išmokos dydis būtų ribojamas 2,5 metų draudžiamųjų pajamų dydžiu.


 


Kitaip tariant, esamą tvarką siūloma pakeisti taip, kad būtų suderinti interesai tų šeimų, kurios nori vaiką ilgiau pačios auginti namuose, ir tų šeimų, kurios nori aktyviai tęsti darbinę veiklą.


 


Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad naujoji tvarka paliestų tik tuos tėvelius, kurie atostogų išeitų nuo 2011 metų liepos 1 d. Tuo tarpu tėveliai, jau išėję vaiko auginimo atostogų, neturėtų nerimauti – jie ir toliau gaus tokias išmokas, kokios jiems buvo paskirtos.


 


Tai įtvirtinta ministerijos pateiktoje socialinio draudimo sistemos reformos koncepcijoje bei Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projekte. 


 


Dabartinės motinystės (tėvystės) išmokos Lietuvoje yra vienos dosniausių pasaulyje, tačiau ekonominė realybė yra tokia, kad šiuo metu išmokų dydžiai neatitinka dabartinių šalies finansinių galimybių. Todėl norint ateityje gyventi geriau, šiandien reikia priimti sudėtingus ir nepopuliarius sprendimus.


 


 


Šaltinis:


www.socmin.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!