Vasaros fone – sezono darbų ypatumai

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad įdarbinant vaiką ar paauglį, kaip ir kitais atvejais, būtina sudaryti darbo sutartį. Jei įdarbinamas vaikas (nuo 14 iki 16 metų), darbdaviui yra nustatyta prievolė apie tai pranešti Valstybinei darbo inspekcijai. Sudarant darbo sutartį su asmenimis iki 18 metų amžiaus, negalima skirti bandomojo laikotarpio.


Vyriausybės nutarimu patvirtintas leidžiamų dirbti vaikams lengvų darbų sąrašas, nustatyti reikalavimai jaunų asmenų įdarbinimui. Jauni asmenys negali būti skiriami dirbti darbo, kuris fiziškai ir psichologiškai per sunkus; darbo, kuriame naudojamos toksinės, kancerogeninės, mutageninės ar kitos sveikatą veikiančios medžiagos; darbo, kur galimas jonizuojančios spinduliuotės poveikis, kitų sveikatai kenksmingų ir (ar) pavojingų veiksnių poveikis; darbo, kur didesnė nelaimingų atsitikimų ar susirgimų profesinėmis ligomis tikimybė; darbo, kurio dėl nepakankamo atsargumo jausmo ar patirties jaunas asmuo saugiai dirbti gali nesugebėti.


Primintina, kad jauniems asmenims nustatomas sutrumpintas darbo laikas, draudžiama juos skirti dirbti nakties darbo laiku, viršvalandinius darbus.


Daugėjant sezoninių darbų, atsiranda didesnis trumpalaikio įdarbinimo poreikis, padažnėja nelegalaus darbo atvejų. Atkreiptinas dėmesys, kad šiuo metu ypač paranku naudotis sezoninėmis ar laikinosiomis darbo sutartimis, kurios leidžia pasamdyti darbuotoją trumpam laikotarpiui ir teikia lankstesnes darbo sutarties vykdymo ir nutraukimo galimybes.


Valstybinė darbo inspekcija informuoja, kad inspektoriai, kaip ir kiekvieną vasarą, didesnį dėmesį skirs su sezonu susijusiems darbams žemės ūkyje, taip pat intensyviau tikrins įmones kurortinėse vietose, kavines, restoranus, viešbučius, pakelės užeigas ir kitas įmones, kuriose šiuo metu gali būti didesnė nelegalaus, jaunų asmenų darbo, darbo ir poilsio reikalavimų pažeidimų tikimybė.


Išsamesnė informacija apie jaunų asmenų įdarbinimą, darbo sutarčių sudarymą patalpinta Valstybinės darbo inspekcijos interneto svetainėje www.vdi.lt Konkrečiais klausimais galima pasikonsultuoti tiek Valstybinės darbo inspekcijos administracijoje, tiek visuose teritoriniuose skyriuose.


 


Išsamesnė informacija:


Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyrius, tel. (8 5) 213 5754; Teisės skyrius, tel. (8 5) 213 9768


 


VDI informacija


www.vdi.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!