Mokytojų atlyginimai mažėja, tačiau dėl jų mažinimo tariamasi su pedagogais

Tiesa, profsąjungos pripažįsta, kad dėl atlyginimų mažinimo, priešingai nei jie nuogąstavo, mokyklų vadovai tariasi su pedagogais.


Kaip BNS sakė Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo (AŠDPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius, algų mažinimo tendenciją rodo Vilniuje ir likusioje Lietuvoje atlikti tyrimai, kurie buvo pristatyti ketvirtadienį Elektrėnuose vykusioje konferencijoje.


“Yra du tyrimai padaryti: Vilniaus mieste ir likusioje Lietuvoje be Vilniaus. Vienareikšmiškai, respondentų nuomone, atlyginimas mažėja. Statistikos departamentas – aš 100 proc. įsitikinęs – pateikęs rezultatus, tai yra, atitinkamus skaičius, tai patvirtins. (…) Tyrimas aiškiai parodė, kad tikslą sumažinti atlyginimus – sutaupyti darbo užmokesčio fondus ministerija pasiekė”, – tikino A.Jurgelevičius.


Anot jo, ministerijos atstovai konferencijos metu tikino neatsisakysiantys vykdyti švietimo įstaigų decentralizacijos. Švietimo profsąjungos esą tam neprieštarauja, bet norėtų, jog ji būtų vykdoma vėliau – pagerėjus ekonominei situacijai, kai “nebus įtampos dėl lėšų stokos”.


“Išgirdome vienareikšmišką pasakymą, kad jie toliau eis tokiu keliu, kad jie mato čia perspektyvą, kad tai ėjimas Vakarų link. Iš vienos pusės jie teisūs – Vakaruose decentralizacija yra tokia, didesnė gerokai nei Lietuvoje, mes irgi iš principo neprieštaraujame šiam dalykui, bet prieštaraujame, kad jis būtų pradėtas dabar būtent”, – sakė A.Jurgelevičius.


Jo teigimu, miestuose pedagogų atlyginimai kerpami mažiau nei provincijoje.


“Tai, ką mes ir prognozavome įvedant žirkles – didelėse mokyklose yra daug vaikų, ir jie pakankamą finansavimą turi, o mažose mokyklose yra mažai vaikų, ir iš karto užprognozuotas mažesnis koeficientas”, – sakė jis.


A.Jurgelevičius taip pat pabrėžė, kad trūksta lėšų pagrindinėse mokyklose. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) esą ketina keisti jų finansavimo tvarką.


“Tai dėl pačios finansavimo sistemos tvarkos, ministerija tai pripažįsta ir turbūt keis. Dar nežinome jų planų, bet tikriausiai bus keičiama nuo kitų metų sausio pirmosios, kai bus biudžetas naujas”, – teigė profsąjungos pirmininkas.


Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog profsąjunga gauna anoniminių skundų iš kai kurių mokyklų dėl to, kad jose nepaisoma švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus įvestų “žirklių”, ir nustatyti mažesni koeficientai nei leido ministras.


“Apie 5 proc. tokių mokyklų. Aišku, kai kuriose vietose, kur buvo ketinta tai padaryti, mes iš karto užkirtome tam kelią, bet daug anketų mes gavome anoniminių – mokytojai bijo prisipažinti, kad jų mokyklose tokia situacija. Iš tiesų tokių yra, ir kolegos iš kitų savivaldybių tą kartoja. Nedaug yra, bet yra”, – kalbėjo A.Jurgelevičius.


Tačiau AŠDPS vadovas pripažino, jog daugeliu atvejų mokytojų atlyginimai mažinami mokyklų vadovams pasitarus su pavaldiniais – priešingai nei įtarė profsąjunga. Tartis su mokytojų atstovais mokyklų vadovams nurodė ministerija.


“Labai bijojome, kad vienašališkai daugeliu atvejų (mažinami atlyginimai – BNS), bet nepasitvirtino šitai. Apie 60 proc. atvejų buvo susitarimai – ir Vilniuje, ir visoje Lietuvoje skaičiai maždaug vienodi. (…) Jei vyksta tarimasis, čia galima dėti pliusą sprendimui valdžioje. Potekstė tarimosi – kitas klausimas, bet žiūrint formaliai, dėl to pripažinome, ir tyrimas parodė – neslepiame, kad kai kurios įžvalgos mūsų nebuvo visiškai tikslios”, – sakė jis.


Nuo sausio mėnesio įsigaliojo nauja G.Steponavičiaus patvirtinta pedagogų atlyginimų skaičiavimo tvarka, pagal kurią darbo užmokesčio koeficientus gali nustatyti mokyklų vadovai. Ministerija įvedė tik tarnybinių atlyginimų koeficientų ribų “žirkles” – minimalų ir maksimalų koeficientus.


Anot ministerijos, mokyklų vadovai sprendimus dėl šių koeficientų turi derinti su mokytojų atstovais, be to, reikia atsižvelgti į pedagogų išsilavinimą, pedagoginio darbo stažą bei kvalifikacinę kategoriją.


Profsąjungos gruodžio pradžioje pareiškė, kad nauja pedagogų darbo užmokesčio tvarka esą leis nepagrįstai daug mažinti pedagogų atlyginimus bei sukels įtampą ir tarp darbuotojų bei darbdavio, ir tarp pačių pedagogų.


 


 


Žiniasklaidos pranešimai:


http://www.alfa.lt/straipsnis/10316126/?Profsajunga..mokytoju.atlyginimai.mazeja..taciau.del.ju.mazinimo.tariamasi.su.pedagogais=2010-02-18_15-00


http://www.delfi.lt/news/daily/education/profsajunga-mokytoju-atlyginimai-mazeja-taciau-del-ju-mazinimo-tariamasi-su-pedagogais.d?id=29093799


http://www.zebra.lt/lt/aktualijos/lietuvoje/mokytoju-atlyginimai-mazeja-taciau-del-ju-mazinimo-tariamasi-su-pedagogais-2010-02-18.html


 


 


BNS ir LŠMPSF informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!