Vaikų globos namų auklėtojai nori aiškumo

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrui
Donatui Jankauskui


DĖL VAIKŲ GLOBOS NAMŲ AUKLĖTOJŲ PAREIGYBIŲ PAKEITIMO Į SOCIALINIO PEDAGOGO


Nuo 2007 metų vykstanti šalies vaikų globos namų reorganizacija kelia juose dirbančių auklėtojų pasipiktinimą. Ypatingai skaudus vaikų globos namuose dirbančių auklėtojų pareigybės keitimas į socialinių darbuotojų pareigas, kurį palaimino Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Auklėtojams tapus socialiniais darbuotojais, beveik dvigubai sumažės jų atlyginimas, ketvirtadaliu pailgės darbo laikas, sutrumpės atostogos. Šią neteisybę lydi kita – naujose pareigose dirbančių darbuotojų darbo funkcijos liks tos pačios, o daliai jų dar reikės papildomai mokytis (greičiausiai už savo pinigus), kad įgytų reikiamą kvalifikaciją.


Įvairiose susitikimuose ir diskusijose Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų teiginiai, jog auklėtojai gali tapti socialiniais pedagogais, kol kas nepagristi jokiais raštiškais paaiškinimais ir finansinėmis garantijomis.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iki šiol neatsakė į Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos rezoliuciją, kuri buvo priimta 2009 m. rugsėjo 23 d. vaikų globos namų profesinių organizacijų atstovų apskrito stalo diskusijoje, dalyvaujant  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovams.


Spalio 19 d. susitikime socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audra Mikalauskaitė patikino, jog 2010 metų biudžeto projekte vaikų globos namų darbo užmokesčio fondai apskaičiuoti variantui, kai visi auklėtojai pervedami į socialinio pedagogo pareigas. Ši informacija leido tikėtis, kad įstaigų vadovai siūlydami darbuotojams keisti pareigybę, nepažeis pastarųjų socialinių – ekonominių interesų.  Deja,  steigėjai bei įstaigų vadovai  (raštų kopijos pridedamos) nesutinka, jog vaikų globos namų auklėtojų pareigybės būtų pakeistos į socialinių pedagogų.


Reikalaujame:
– per savaitę parengti raštiškas rekomendacijas vaikų globos namų vadovams bei apskričių viršininkų administracijoms dėl auklėtojų pareigybių pakeitimo į socialinio pedagogo pareigas;
– pateikti steigėjams ir įstaigų vadovams raštiškus patikinimus, jog kitų metų biudžeto projekte vaikų globos namų darbo užmokesčio fondai yra apskaičiuoti variantui, kai visi auklėtojai pervedami į socialinio pedagogo pareigas.


Nesulaukusi minimų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veiksmų, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija tai vertins kaip pažadų ir įsipareigojimų laužymą ir gruodžio pradžioje pradės protesto akcijas.


 


pagarbiai,


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė


Vaikų globos namų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Vita Konovalovienė


 


 


LŠMPSF informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!