Asmenų, dirbančių pagal autorines sutartis, valstybinio socialinio draudimo stažo nustatymas pašalpas gauti

Apdraustaisiais šie asmenys laikomi tik tada, kai yra sumokėtos socialinio draudimo įmokos. Tačiau, kad būtų įgyta teisė į ligos, motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) pašalpą, pagal autorines sutartis pajamas gaunantys asmenys, kaip ir visi kiti apdraustieji, turi tenkinti ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo reikalavimą. Socialinio draudimo stažo reikalavimai atskiroms pašalpoms gauti numatyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme.


Pagal autorines sutartis pajamas gaunantys asmenys socialinio draudimo stažą ligos pašalpai gauti įgyja tuo atveju, jeigu iki laikinojo nedarbingumo pradžios buvo sumokėtos socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 3 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinių 12 mėnesių laikotarpį arba nuo ne mažesnės negu 6 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinių 24 mėnesių laikotarpį. Motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos skiriamos, kai už asmenis, gaunančius pajamas pagal autorines sutartis, iki nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogų pradžios buvo sumokėtos socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 9, o nuo 2009 m. spalio 1 d. – 12 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 24 mėnesius.


Tarkime, kad asmuo, kuriam 2009-06-15 išmokėtas 3300 Lt autorinis atlyginimas ir sumokėtos socialinio draudimo įmokos, 2009-08-31 susirgo. Šis asmuo turi teisę gauti ligos pašalpą, nes laikinai nedarbingu tapo draudimo laikotarpiu (nuo 2009-06-15 iki 2009-10-18) ir turi 4 mėnesių ir 4 dienų ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą (3300 Lt : 800 Lt).


Pašalpos visiems apdraustiesiems, taip pat ir asmenims, gaunantiems pajamas pagal autorines sutartis, skiriamos ir mokamos vienodomis sąlygomis. Ligos pašalpa iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų nuo 3 iki 7 laikinojo nedarbingumo dienos mokama 40 proc., o nuo 8 laikinojo nedarbingumo dienos – 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Ligos pašalpa mokama už darbo dienas pagal kalendorių (taikoma 5 dienų darbo savaitė). Ligos pašalpos dydis apskaičiuojamas iš užpraeito kalendorinio ketvirčio, buvusio prieš laikinojo nedarbingumo atsiradimo mėnesį, draudžiamųjų pajamų. Jeigu užpraeitą kalendorinį ketvirtį apdraustasis neturėjo draudžiamųjų pajamų, mokama minimali ligos pašalpa. Tačiau ligos pašalpa, mokama iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto lėšų, per mėnesį negali būti mažesnė už nedarbingumo atsiradimo mėnesį galiojusių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų (1488 Lt) ketvirtadalį.


Motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpų dydis yra apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per 12 kalendorinių mėnesių, buvusių prieš nėštumo ir gimdymo, tėvystės arba vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį. Ši pašalpa per mėnesį negali būti mažesnė už nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį galiojusių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų trečdalį.


 


 


Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos


(„Sodra“)

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!