Pakeisti valdžios požiūrį į lengvąją pramonę!

„Tai reikšmingas įvykis, reikalingas susitikimas, juo labiau kad visas susitikimas vyko socialinio dialogo dvasia“, – teigia LLPPS pirmininko pavaduotoja Vilija Bierontienė.


Susitikimo dalyviai vieningai pareiškė, jog lengvosios pramonės šaka Lietuvoje yra Vyriausybės „nemylima“. Nuspręsta atkurti bendradarbiavimą tarp darbdavių organizacijos ir profesinės sąjungos bei kartu siekti atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į sudėtingą lengvosios pramonės situaciją.


 


Prasidedant renginiui dabartinis LATIA prezidentas Linas Lasiauskas supažindino su šio susitikimo tikslais, ko tikimasis iš bendradarbiavimo su profesinėmis sąjungomis.


 


Lietuvos lengvoji pramonė, pastebėjo prezidentas, nors ir yra eksporto lyderė,- reikiamo dėmesio iš Vyriausybės nesulaukia. Valdžios požiūris į lengvąją pramonę yra atsainus arba ji visiškai „užmirštama“.


 


Mintį tęsė asociacijos garbės prezidentas, UAB „Audėjas“ generalinis direktorius, Jonas Karčiauskas. Pasak jo, tiek profesinės sąjungos, tiek darbdavys rūpinasi žmogumi, todėl nežiūrint, kad jie stovi skirtingose pusėse, yra labai daug bendrų sąlyčio taškų, ką galima ir reikia padaryti kartu.


 


J. Karčiauskas paminėjo, kad socialinis dialogas yra būtinas įmonėse, taip pat reikalingos gausesnės profesinės sąjungos, nes jas LATIA laiko savo partnerėmis ir skatins jų narių didėjimą.


LLPPS pirmininkas Algimantas Bujanauskas (šiuo metu turintis nedarbingumo lapelį) papasakojo apie LLPPS sudėtyje esančias įmones, jų profsąjungas. Jis pabrėžė, kad lengvojoje pramonėje mažėja darbuotojų, todėl mažėja ir profesinės sąjungos narių.


 


Laikinoji LLPPS pirmininkė V. Bierontienė paminėjo, kad Lietuvos lengvojoje pramonėje apie 80 proc. darbuotojų sudaro moterys, o jų atlyginimai – minimalūs. Įmonės yra ne valstybinės ir užsidirba pačios, todėl ir „reikalauti“, bent šiuo laikotarpiu, nėra iš ko. Todėl norint išsaugoti darbo vietas darbuotojai tiesiog priversti susitaikyti su labai mažais atlyginimais, neapmokamomis atostogomis ir pan.


 


V.Bierontienė sutiko, kad yra tokių pozicijų, kur reikia darbdaviams ir profsąjungoms dirbti kartu. Jos teigimu, jei valstybė nori išlaikyti šią „moterišką“pramonę Lietuvoje (moterys dabar dažnai vienos turi išlaikyti šeimas), turi sugalvoti, kaip paremti šioje šakoje dirbančius žmones.


 


Susitikime dalyvavusi UAB „Lelijos“ generalinė direktorė Genė Zaveckienė išsakė savo nuomonę apie lengvosios pramonės įmonių problemas, būtinybę su jomis supažindinti Vyriausybę. Lengvoji pramonė nėra remiama valstybės ar skatinama, žmonės neraginami pirkti savo tautiečių pagamintos produkcijos, kaip tai yra kitose šalyse, pvz., Ispanijoje ir kitur. Anot jos, valstybės vadovai užmiršo, kad tai pramonės šaka, kuri pirmauja pagal eksporto apimtis, ir apie tai net neužsimenama vyriausybės susitikimuose su užsienio investitoriais.


 


Susitikimo pabaigoje LLPPS pirmininko A. Bujanausko siūlymu nutarta sudalyvauti kartu radijo laidoje „Nuo algos iki algos“ ir informuoti visuomenę apie lengvosios pramonės sudėtingą situaciją. Taip pat šį susitikimą nuspręsta laikyti nutrūkusio bendravimo atnaujinimu.


 


Pagal LLPPS informacija


(RMP)


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!