Federacijos kova dėl pedagogų atlyginimų 2009 metų vasarą

Tiek Vyriausybė, tiek Švietimo ir mokslo ministerija bandė priimti mokytojų ir kitų švietimo darbuotojų interesus pažeidžiančius nutarimus. Veikiant operatyviai, sutelktai ir konstruktyviai pavyko nemažai pasiekti.


Birželio 17 d. Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos konferencijos Seime dalyviai aiškiai pasisakė prieš visuotinį etatinio mokytojų darbo apmokėjimo eksperimentą ir kritiškai įvertimo ŠMM planus liberalizuoti mokytojų darbo apmokėjimo sistemą.


Birželio 17 d. LR Vyriausybė vienašališkai nutarė nuo š. m. rugpjūčio 1 d. sumažinti bazinę mėnesinę algą (BMA) nuo 128 iki 115 lt, tokiu būdu nukerpant visiems biudžetininkams, tarp jų ir pedagogams,  daugiau kaip 10% darbo užmokesčio.


Liepos 2 d. Mūsų profesinė sąjunga drauge su kitomis Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai priklausančiomis biudžetininkų profesinėmis sąjungomis pradėjo bado akciją prieš tokį atlyginimų mažinimą.


Liepos 3 d. Reaguodama į profesinių sąjungų protestus, LR Vyriausybė atšaukė nutarimą mažinti BMA.


Liepos 8 d. LR Vyriausybėje prasidėjo derybos su profesinėmis sąjungomis dėl bazinės mėnesinės algos dydžio (BMA), kurių metu mūsų profesinė sąjunga nesutiko, kad BMA mažėtų daugiau nei 5%.


Liepos 10 d. Derybose pasiektas kompromisinis variantas – bazinė mėnesinė alga mažinama nuo 128 Lt iki 122 Lt, t.y. 4,7%, kartu atitinkamų ministerijų vadovai įpareigoti derybų su šakinėmis profesinėmis sąjungomis metu rasti būdus darbo užmokesčio fondus sutaupyti dar 3,3%.


Liepos 14 d. Mūsų profesinė sąjunga derybose su ŠMM iškėlė esminę sąlygą – pedagogų tarifiniai darbo užmokesčio koeficientai neturi būti mažinami.


Liepos 21 d. Pavyko susitarti su Švietimo ir mokslo ministerija, kad 3,3 % darbo užmokesčio fondo taupymas bus pasiektas koreguojant mokinio krepšelį. Deja, nepavyko rasti išeities dėl ikimokyklinio ugdymo, specialiųjų bei socialinių pedagogų, kurių tarifiniai darbo atlygio koeficientai sumažinti vidutiniškai 3,3%.


Liepos 30 d. Atsižvelgdama į tai, kad vasarą absoliuti dauguma pedagoginių darbuotojų atostogauja ir darbdaviai negali jų informuoti apie būsimą atlyginimų sumažinimą kaip to reikalauja LR Darbo kodeksas, mūsų profesinė sąjunga raštu kreipėsi į ŠMM, siūlydama atlyginimų mažinimą atidėti iki spalio 1 d.


Rugpjūčio 18 d. Susitikime su ŠMM viceministru Vaidu Baciu mūsų profesinės sąjungos atstovams buvo pateiktas naujas darbo apmokėjimo aprašo projektas, kuriame be kitų pakeitimų, buvo pasiūlytos tarifinio darbo atlyginimo koeficiento „žirklės“.


Rugpjūčio 19 d. Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo, įeinančio į  Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federaciją, koordinavimo taryba nepritarė „žirklių“ įvedimui, traktuodama tai kaip užslėptą mokytojų atlyginimų mažinimą.


Rugpjūčio 21 d. Švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius savo įsakymu patvirtino naują pedagogų darbo apmokėjimo tvarkos aprašą, kuriame nesuderinus su profesine sąjunga, įvedamos darbo atlyginimo koeficientų „žirkles“.


Rugpjūčio 26 d. Mūsų profesinė sąjunga per BNS išplatino pareiškimą, kuriame griežtai kritikavo tokį neatsakingą ministro žingsnį ir paskelbė apie organizuojamą piketą prie Švietimo ir mokslo ministerijos. Tą pačią dieną ŠMM ministras pasirašo ankstesnio įsakymo papildymą, kuriame panaikinama minimali koeficientų „žirklių“ riba.


Rugpjūčio 27 d. profesinės sąjungos organizuoto piketo prie Švietimo ir mokslo ministerijos metu ministras G. Steponavičius viešai pripažino, kad prieš pasirašant įsakymą, nebuvo pakankamai išanalizuotos galimos jo įsigaliojimo pasekmės ir padėkojo profesinei sąjungai už laiku išreikštą protestą. Kartu ministerijos vadovas pripažino, jog taikant Darbo kodekso nuostatas, faktiškai mažesnius atlyginimus mokytojai gaus tik nuo spalio 1 dienos.


 


 


LŠMPSF informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!