Nacionalinė dalykinė konferencija „už teisingą pedagogų darbo apmokėjimą“

Konferencijoje pedagogai kels klausimus apie savo atlyginimų sistemos raidos perspektyvas, įvertins Vyriausybės programoje išdėstytus planus iš esmės keisti mokytojų darbo apmokėjimo sistemą. Kartu bus bandoma galutinai išsiaiškinti, ką žada nuo rugsėjo 1 d. šalies mokykloms siūloma nauja darbo apmokėjimo tvarka. Dėstytojai diskutuos apie savo atlyginimų perspektyvas priėmus naują Mokslo ir studijų įstatymą. Pasak LŠMPSF atstovės Rūtos Osipavičiūtės tikimasi, kad Vyriausybės atstovai konferencijoje galų gale atskleis savo planus dėl Ilgalaikės pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programos vykdymo galimybių ir galimų jos koregavimo būdų.


Šalies pedagogai renkasi tuo metu, kai tarp Vyriausybės, Švietimo ir mokslo ministerijos ir švietimo profsąjungos nuolat jaučiama įtampa, susijusi su nuolatine baime, jog bus sumažinti mokytojų atlyginimų nustatymo koeficientai, vėluos atostoginių mokėjimas, vyks kitoks taupymas pedagogų atlyginimų  ir švietimo kokybės sąskaita. Įtampą didina tai, kad valdžios atstovai labai nenoriai kalba apie savo reformų planus ir socialinis dialogas nevyksta.


Ypač daug neatsakytų klausimų lieka išnagrinėjus dabartinės Vyriausybės programos nuostatas dėl bendrojo lavinimo mokyklų mokytojų atlyginimų sistemos reformos. Programoje numatyta ją decentralizuoti, leisti mokytojo atlyginimus nustatinėti mokyklų vadovams, kurie šį klausimą „derins su mokyklos taryba“. Planuojama ženkliai padidinti tėvų, kaip „pagrindinių švietimo sistemos užsakovų“, vaidmenį. Profesinės sąjungos nuomone, mokytojams realiai gresia pavojus tapti mokinių tėvų užgaidų bei ambicijų įkaitais.


Į konferenciją kviečiami LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai, Švietimo ir mokslo ministras ir ministerijos specialistai. Planuojama, kad dalyvaus virš 200 dėstytojų, mokytojų ir kitų švietimo darbuotojų atstovų.
Konferencijoje bus priimti sprendimai, ar naujuosius mokslo metus mokytojai pradės ramiai, ar rudenį nevyks pedagogų protesto akcijos. Sprendimai priklauso ir nuo šalies valdžios, ir nuo savivaldybių vykdomos švietimo politikos. 


 


LŠMPSF pranešimas spaudai


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!