Profsąjungos patarimų iš europos negavo

„Aš nesu čia, kad pasakyčiau, ką daryti. Atvykau pažiūrėti, kokia yra padėtis, kuo Europa gali padėti“, – kalbėjo J.Monksas. Su vyriausybės atstovais jis kalbėjosi apie ekonominę krizę bei jos sprendimo būdus, tarėsi, kaip geriau panaudoti ES pinigus.


„Kalbėjome, ką daryti, kad neištiktų bankų krizė, taip pat apie socialinio dialogo poreikį ir būdus išbristi iš susidariusios situacijos“, – sakė Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius.


Anot jo, tie, kas uždirba daugiau, privalo prisiimti didesnę naštą. Dabar, kaip niekad anksčiau, reikalinga „socialinė sanglauda“ , svarstė J. Monksas, patikslinęs, kad nieko negali pasakyti apie šeštadienį prie vyriausybės planuojamą protesto akciją. Esą tai bus akcija prieš „Leo LT“, o jis nėra energetikos ekspertas.


Finansų ministras Algirdas Šemeta sakė, kad su Europos profsąjungų atstovu kalbėjosi apie vyriausybės ir profesinių sąjungų siekiamą dialogą bei valdžios žingsnius.


„Jis (J. Monksas) atvažiavo susipažinti su padėtimi: kaip vyksta dialogas, kokie žingsniai daromi. Konkrečių receptų pokalbio metu mes nesvarstėme“,– sakė A. Šemeta. Ministras aiškino, kad dialogas tarp vyriausybės, darbdavių ir profsąjungų vyksta. Esą trišalėje taryboje svarstomi sunkiausi klausimai, tariamasi dėl įstatymų.


„Svarbu vienodai suprasti, ką reiškia dialogas, jei visi laikomės savo pozicijų, nežengiame tam tikrų žingsnių, tai nėra dialogas“, – kalbėjo ministras.


Anot jo, svečias pažymių šalies vyriausybei nerašė. Ministras tikisi, kad šalies profsąjungos bendradarbiaudamos su Europos profesinėmis sąjungomis galės pasimokyti diskutuoti, kad ateityje būtų lengviau susikalbėti su vyriausybe.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas sakė, kad dialogas su valdžia panašus į televizijos žiūrėjimą. „Mes matome ir girdime, ką jie kalba, bet televizorius (vyriausybė) mūsų negirdi“, – skundėsi A.Černiauskas. Anot jo, kartais vyriausybė, turėdama savo planų ir nutarimų, net trukdo profsąjungoms susitarti su darbdaviais.


Šeštadienį prie vyriausybės žmonės protestuos ne tik dėl „Leo Lt“, bet ir dėl nuožmių, dirbančiam žmogui nesuprantamų įstatymų.


„Mūsų netenkina norimi priimti užimtumo, darbo kodekso liberalizavimo įstatymai. Šiandien išgirdome, kad nori didinti „Sodros“ mokesčius. Protestuosime, reikalausime, nes negalima problemų spręsti tik mažinant atlyginimus ir didinat mokesčius“, – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas.


 


www.alfa.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!