Latvijos mokytojams ir dėstytojams gresia atleidimai

Tai yra griežtų Latvijos vyriausybės reformų, inicijuotų Tarptautinio valiutos fondo, pasekmė. Vyriausybė šį mėnesį dar kartą svarstys kaip sumažinti šalies biudžetą.


Baiba, kaip suprantu Jūs netenkate darbo?
Taip įvyko, kad Rygos lengvosios pramonės technikumas yra likviduojamas, valdžia taip nusprendė. Švietimo ministerija nusprendė, kad reikia likviduoti, nes besimokančių mokinių skaičius mažas. Pasirodo, kad mūsų profesinės mokyklos direktorius žinojo apie reorganizacijos planus, tačiau mokytojams apie tai nieko nepranešė. Tik kai ministerija atsiuntė galutinį projektą, tada sužinojome. Švietime susidarė tokia situacija, kad atlyginimus sumažino tik mokytojams. Direktoriams atlyginimus netgi padidino, kad pastarieji neturėtų kuo skųstis, kad jie tylėtų ir neitų išvien su bendradarbiais.


Kokius specialistus rengia Jūsų technikumas? Ar tokių specialistų nereikia darbo rinkai?
Tai vienintelė vieta, kur buvo dėstomas tekstilės dizainas, ir apskritai, vienintelė mokykla, skirta lengvosios pramonės specialistams mokyti. Nors tekstilės pramonė Latvijoje mažėja, tačiau tai nereiškia, kad tokių specialistų nereikia.
Aš pati dėstau kompiuterinę grafiką.


Mano žiniomis, Europos sąjunga skiria didelį dėmesį profesinių mokyklų atnaujinimui ir plėtrai? Ar jūsų technikumas pasinaudojo Europos sąjungos fondų teikiama parama pertvarkyti mokymo programas, materialinę bazę?
Taip, technikumui atnaujinti buvo skirta nemažai lėšų iš ESF. Fondo pagalba atnaujinta technikumo materialinė bazė. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija pasiryžusi uždaryti ne tik šią, bet ir daugiau profesinių mokyklų, nors neturi aiškaus mokyklų skaičiaus mažinimo plano. Kai kurios profesinės mokyklos bus reorganizuojamos sujungiant.


Kiek žmonių atleidžia?
Mūsų technikume dirba 34 dėstytojai ir administracijos darbuotojai. Po reorganizacijos bus įdarbinta tik pusė darbuotojų, nepilnu etatu, mokės pusę atlyginimo.


Ar jūs liksite dirbti?
Dar nežinau. Greičiausiai ne. Dabar dar vyksta egzaminai. Egzaminai ir šiandien buvo. Kas toliau dirbs, sužinosime tik birželio 30 d. Tą dieną Švietimo ministerijos atstovai susitinka su mokytojais. Tačiau jau iki birželio 30 dienos reikia atlaisvinti mokymo patalpas, išnešti inventorių. Švietimo ministerijai užteks laiko apie atleidimą pranešti „iš anksto“, nes mokytojų atostogos tęsiasi iki liepos 30 d. – taigi, yra visas mėnuo.


Jūs kalbate, kad reikės išsikraustyti iš patalpų? Ar žinote, koks bus šių patalpų likimas? Kam jos atiteks?
Švietimo ministerija matyt yra numačiusi perimti šiuos pastatus vienai iš savo agentūrų, nes nuomotis patalpas Rygos senamiestyje yra labai brangu. Kadangi mūsų profesinė mokykla yra ministerijos globojama, jai visai nesunku perimti šį pastatą. Aiškių priežasčių, kodėl yra perimamas pastatas nėra, tačiau prieš kelias dienas atvykę ministerijos atstovai tiesiog prasitarė, kad jiems reikalingas pastatas.


Ar praradusiems darbą bus mokama pašalpa?
Taip bus mokama, bet tik vieno mėnesio pašalpa. Štai vyriausybė neseniai priėmė naują įstatymą, kad tik mėnesį pašalpą mokės jauniems darbuotojams, o pusantro mėnesio atlyginimo dydžio išmoka tiems, kurie dirba penkiolika ar daugiau metų. Tada reikės stoti į bedarbių gretas, registruotis i Darbo biržą, bet turbūt bedarbio pašalpą gausiu kokius tris mėnesius, o gal ir mažiau, net nežinau, nes pas mus įstatymai keičiasi kiekvieną savaitę.


Ar vyriausybė yra paskelbusi perkvalifikavimo programas bedarbiams?
Švietimo ministerija pažadėjo 20 mln. latų perkvalifikavimui, stipendijoms, tačiau, kaip visada, paskelbti planai yra labai nekonkretūs, ir neaišku, ar tam liks pinigų.


O Jūsų profesinė mokykla, ar laiku išmoka atlyginimus?
Tuoj bus vasaros atostogos, per atostogas išmokės dar visą sumą, o vėliau neaišku.


Kaip Jūsų sutuoktinis, ar jis dirba?
Taip, kol kas sutuoktinis dirba statybose, bet ši firma vykdo valstybės užsakymus, todėl greitu laiku užsakymų nebeliks, ir gali nelikti pinigų atlyginimams.


Girdėjau, kad valstybės tarnautojams sumažino atlyginimus?
Taip, metų pradžioje švietimo darbuotojai prarado nuo 15 iki 30 procentų įprasto atlyginimo. Profesinės mokyklos darbuotojų atlyginimai sumažėjo 15 proc. Bet žinau, pavyzdžiui, vidurinėje bendrojo lavinimo mokykloje Kuldigoje dirbančią mokytoją, kuriai atlyginimas metų pradžioj sumažėjo net 30 procentų. Kai kurioms vidurinėms mokykloms jau anksčiau buvo sumažintas finansavimas. Dabar visi mokytojai gauna mažesnį atlyginimą, nepriklausomai, ar dirbi vidurinėje mokykloje ar profesinėje mokykloje.


Kaip Jūsų gyvenimas jau pasikeitė, ar dar galvojate, kad pasikeis?
Užvaldęs toks pesimizmas, nežinomybė, laukiame tos birželio 30 d., kada bus priimtas sprendimas, ką atleis, o kaip toliau – nežinau.


Ar jau ėmėte keisti savo artimiausius planus?
Jau dabar labai intensyviai ieškau naujo darbo, galbūt net pakeisiu statusą – pradėsiu dirbti bendrojo lavinimo vidurinės mokyklos mokytoja, galvojame net išsikraustyti iš Rygos, gal gyvensime kur nors prie Rygos, kad būtų pigiau.


Ar ėmėte labiau taupyti pirkdami maisto produktus?
Jau kurį laiką daugiau dėmesio kreipiame į išpardavimus, į tai, ką perkame. Prieš eidami į parduotuvę, susidarome sąrašus, ką pirkti. Būna nuolaidų, aišku jos nelabai žymios. Paprastai turim daugiau laiko savaitgalį pasidomėti kainomis.


Ar mažinti biudžetą švietimui buvo TVF, ar Latvijos vyriausybės iniciatyva?
Tai buvo TVF duoti “namų darbai”, kur buvo nurodyta sumažinti išlaidas. Be švietimo darbuotojų atleidžiami ar bent nukarpomi atlyginimai policininkams (dabar netgi uždaro Policijos akademiją), gaisrininkams. Visų, kurie dirba valstybiniame sektoriuje, atlyginimai sumažėjo 20 procentų.


Kokia Jūsų nuomonė, ar Vyriausybė turėjo imtis atlyginimų mažinimo veiksmų, ar galėjo kitaip pasielgti?
Turėjo būti sutvarkyta taip, kad tie žmonės, kurie daugiau uždirba, moka daugiau mokesčių. Dabar, kai mažiau dirbančių, bedarbystė, valdžia nesurenka pakankamai mokesčių, į socialinio draudimo biudžetą. Situacija smarkiai pablogėjo, ir net nežinau, kaip reiktų spręsti šią problemą.


Ar galima buvo apsieiti be IMF kredito?
Nežinau, neturiu pakankamai informacijos, kad tai galėčiau teigti.


Kiek girdėjau, valdžia daug pinigų skyrė bankrutavusio “Parex” banko gaivinimui?
Mes per “Parex” banką apmokėdavome mokestį už vaikų darželį. Aš mokėdavau už savo sūnų. Manau, kad valstybė šiame banke turėjo tam tikrą akcijų kiekį, tad norėjo išsaugoti savo pinigus ir kad dar nepabloginti situacijos.


Ar Jūs pati esate profsąjungos narė?
Taip, Ilze mane pakvietė į profsąjungą, profsąjungos kviečia į įvairius renginius, konsultuoja. Švietimo profsąjungoje esu jau visi metai. Tačiau jei neteksiu darbo, negalėsiu būti šioje profsąjungoje.


Ar profsąjungos padeda šioje krizėje ir jos turi galios padėti? Ar profsąjungos planuoja veiksmus, ką darys, kaip reaguos į atitinkamus vyriausybės veiksmus?
Suprantama, profsąjungos daug padeda. Jos pastoviai derasi dėl pataisų įstatymuose, kuriuos nori priimti. Profsąjungos aktyviai stebi dabartinį procesą. Netgi buvo organizuota švietimo darbuotojų demonstracija.


Ar dalyvavote švietimo profsąjungos vykdytoje demonstracijoje?
Ne, nedalyvavau, nes kaip tik tą balandžio 2 dieną susirgau. O pati demonstracija vyko kelias valandas, dalyvavo tūkstančiai mokytojų.


O sausio demonstracijoje, kuomet vyko riaušės?
Taip, ten buvo daug žmonių, aš pati dalyvavau, bet jau pačioje pradžioje buvo galima jausti grėsmę, nes buvo daug jaunų žmonių, dažnas kalbėjo rusiškai ir buvo nusiteikę į negatyvius veiksmus. Visas senamiestis buvo pilnas apgirtusio jaunimo. Vėliau įvyko riaušės. Profsąjungos nebuvo pagrindiniai organizatoriai, bet viena partija. Nors tai buvo kaip šalies žmonių susirinkimas, kuriame norėta atkreipti dėmesį į žmogaus teises, į priimamus įstatymus, bet baigėsi susirėmimais.


Ar manote, kad artimiausiu metu situacija gerės ar blogės?
Manau, kad tik blogės, kol kas nesimato gerėjimo požymių, o rudenį greičiausiai bus dar blogiau.
Negalima atleisti tokio didelio skaičiaus žmonių. Kiekvienas dirbantysis kas mėnesį į biudžetą įneša pinigų, o kiekvienas atleidimas tik atima iš biudžeto dalį lėšų. Vietoj to, geriau sumažintų mokesčius ir skatintų mažą bei vidutinį verslą, tuo keliant ekonomiką ir surenkant daugiau pinigų į biudžetą. Reikia, kad atsirastų naujų verslų, o ne kad juos uždarinėti.
Žemdirbiams taip pat sunku, nes supirkimo kainos pienui ir pieno produktams taip pat sumažėjo.


Ar manote, kad dar Latvijoje bus daugiau socialinių neramumų?
Aš manau, kad dar bus, tie patys mokytojai, kurių dalį atleis, manau neliks skolingi prieš valdžią. Švietimo profsąjunga tikrai prisidės.
Paskutiniais paskelbtais ministerijos duomenimis vienam mokytojui Latvijoje tenka tik šeši mokiniai. Nežinau ar tai teisingi skaičiai. Sako, kad mokinių mažėja. Nors jei pasižiūrėti į vaikų darželius, vaikų yra tiek daug, kad vietų visiems neužtenka. Į vieną darželio vietą pretenduoja du vaikai. Vieną priėmus, kitas jau laukia eilėje. Ypač Rygoje trūksta vaikų darželių.
Mano septynmetis sūnus šiemet jau eina į pirmą klasę. Jo mokykloje taip pat mažina mokytojų skaičių. Anksčiau pradinėse klasėse turėjo būti bent 15 vaikų, o dabar priimtas įstatymas, kad būtų bent 34 vaikai. Todėl jau dvi pradinių klasių mokytojos neteko darbo, nes „trūksta“ mokinių. Taigi ta mokykla taip pat nukentėjo.


Ačiū už pokalbį. Sėkmės visiems mums šiuo sunkmečiu.


Kalbėjosi Kęstutis Šalavėjus


 


 


Kęstutis Šalavėjus


Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) Vilniaus biuro referentas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!