Svarstymai dėl ligos pašalpų mokėjimo

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovai, komiteto posėdžio metu išsakė alternatyvų siūlymą – atsakomybę už „Sodros“ biudžeto subalansavimą paskirstyti vienodai darbdaviams ir darbuotojams. Siūlyta, kad už pirmąsias tris ligos dienas, ligos pašalpą mokėtų darbdavys, o „Sodra“, sutaupytos vienos dienos pašalpos sąskaita, nuo trečios iki penktos dienos mokėtų 50 procentų, o nuo šeštos dienos – 85 procentų ligos pašalpą. Siūlymas komitete vertintas palankiai, tačiau nepateikus tikslių skaičiavimų, balsuoti už jį nesiryžta.


 


Balsų dauguma komitetas pritarė LR Seimo narių I.Degutienės ir V.Margevičienės pateiktam siūlymui. Be to, jau anksčiau pritarta, kad šiuo metu daromi ligos pašalpų mokėjimo pakeitimai galiotų tik sunkmečio laikotarpiu, t.y. iki 2010 m. gruodžio 10 dienos.


 


Komitete susitarta, dėl pervedamų sumų, iš „Sodros“ biudžeto į privačius pensijų fondus, dydžių. Nutarta, negriaunant pensijų reformos ir nepažeidžiant teisėtų lūkesčių principo, šiuo metu iki 2 procentų mažinamas įmokas, pensinių fondu dalyviams kompensuoti vėliau, t.y. iki 2011 m. į pensinius fondus būtų pervedama po 2 procentus, o 2012 – 2014 metais šios įmokos būtų kompensuojamos, pervedant po 6 procentus „Sodros“ įmokų pensijai.


 


LR Seimo narių: Algirdo Syso ir Vilijos Blinkevičiūtės pateiktame projekte siūloma už pirmąsias tris, bei nuo šeštos nedarbingumo dėl ligos dienos mokėti iš „Sodros“ biudžeto 75 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio pašalpą. Už ketvirtąją ir penktąją nedarbingumo dieną, jei ji sutampa su darbuotojo darbo grafiku, nedarbingumo pašalpą mokėtų darbdavys.


Projektą rasite šiuo žiniatinklio adresu:


http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=341811


 


LR Seimo narės: Irena Degutiene ir Vaidevutė Margevičienė pasiūlė, kad už pirmąsias dvi nedarbingumo dienas pašalpą, kaip yra ir šiuo metu, mokėtų darbdavys. Nuo trečios iki septintos (imtinai) nedarbingumo dienos, iš „Sodros“ būtų mokama  40 procentų kompensuojamųjų pajamų dydžio, o nuo aštuntosios iki darbingumo atgavimo – 80 procentų kompensuojamųjų pajamų dydžio ligos pašalpa. 


Šiuo metu iš „Sodros“ mokamos ligos pašalpos dydis – 85 procentų kompensuojamųjų pajamų dydžio.


Projektą rasite šiuo žiniatinklio adresu:


http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=341805


 


Pradinį projektą rasite šiuo žiniatinklio adresu:


http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=341505


 


Dėl komitete svarstytų klausimų galutinai LR Seimas apsispręs šiandien, plenarinio posėdžio metu (14.00 – 15.00 val.).


 


Informaciją parengė:


Jolanta Cinaitienė


LPSK teisininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!