Kultūros darbuotojų protesto akcija

Rugsėjo 17 d. kultūros darbuotojai susirinko į mitingą reikalauti didesnių atlyginimų.

Kultūros lauko bendruomenė yra nusivylusi derybomis su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir kitomis valdžios institucijomis dėl kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo 2019 metais. Jie reikalauja 2019 metų biudžete numatyti 30 mln. eurų ir nuo 2019 m. sausio 1 d. kiekvienam kultūros darbuotojui padidinti atlyginimą vidutiniškai 150 eurų. Deja, bet Kultūros pasiūlė tik 3,5 mln. eurų, t.y. vidutiniškai 21 euru padidinti kiekvieno kultūros darbuotojo atlyginimą.

Su į mitingą susirinkusiais kultūros darbuotojais iš visos Lietuvos atėjusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson išsivedė mitingo organizatorių atstovus pasitarti, o grįžusi informavo, jog ji sieksianti, kad jau kitais metais algos padidėtų po 75 eurus.

Anot ministrės, su kultūros ir meno darbuotojų profesinėmis sąjungomis susitarta, įkurti darbo grupę, į kurią įeis Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo, Kultūros ministerijos, Savivaldybių asociacija. „Ieškosime sprendinių, kaip kompleksiškai šią problemą spręsti. Siekiamybė yra, kad kitais metais padidėtų alga apytikriai 75 eurais – puse tos sumos, kuri nurodoma kaip atsilikimas nuo švietimo darbuotojų“, – sakė ministrė.

Pažadėta, jog galutinis sprendimas dėl kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimo bus pateiktas iki lapkričio 1 d.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!