Trišalė taryba dėl Darbo kodekso pakoregavimo turi apsispręsti iki kovo

Dėl to, kurios naujojo Darbo kodekso (DK) nuostatos turėtų būti pakoreguotos, Vyriausybės, darbdavių ir profsąjungų atstovus vienijanti Trišalė taryba turi apsispręsti iki kovo vidurio. Tam, kad Seimas pavasario sesijoje metu spėtų patvirtinti suderintas pataisas ir DK įsigaliotų nuo liepos.

Apie tai antradienį po apsilankymo Trišalėje taryboje pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

„Būtent čia, Trišalėje taryboje, kurioje dalyvauja visi socialiniai partneriai, turi būti nuspręsta, kas turi būti pakoreguota Kodekse, kad jis būtų labiau subalansuotas tarp darbdavių ir darbuotojų interesų. Labai svarbu pabrėžti, kad DK turės būti pakeista tik tai, kas bus suderinta čia, Trišalėje taryboje. Viso socialinio modelio paketo ir viso DK svarstymo iš naujo mes neturėtume imtis, nes tai užimtų pernelyg daug laiko. Todėl turi būti paliestos tik nuostatos, kurios bus suderintos tarp socialinių partnerių Taryboje“, – teigė p. Skvernelis.

Jo nuomone, Trišalė taryba turėtų suspėti derybas dėl korekcijų naujajame DK baigti iki kovo 10 d., kai prasidės Seimo pavasario sesija, kurioje esą ir galėtų būti patvirtinti visi suderinti pakeitimai.

Premjeras priminė, kad jo vadovaujama septynioliktoji Vyriausybė inicijavo lankstesnius darbo santykius numatančio naujojo DK atidėjimą pusmečiui tam, kad „Kodeksas būtų pagerintas ir rastas tinkamas balansas tarp įvairių socialinių grupių interesų“.

Ankstesnės Vyriausybės inicijuotas ir buvusio Seimo priimtas socialinis modelis numatė, kad naujasis DK įsigalios nuo š.m. sausio. Bet vos pradėjusi dirbti nauja valdžia priėmė sprendimą jį atidėti iki liepos.

Ponas Skvernelis pažadėjo kalbėtis su didžiausia Seime Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, siekdamas įtikinti, kad parlamento sesijoje derėtų priimti tik Trišalėje taryboje suderintus pakeitimus DK, neinicijuojant naujų. „Jeigu mes tai vadiname derybomis, tai ir turime ieškoti kompromiso tarp visų trijų pusių bei priimti tik tas nuostatas, kurios bus kompromiso būdu per derybas priimtos“, – teigė jis.

Vyriausybės vadovas leido suprasti, kad ir pats, reikalui esant, prisidės prie derybų Trišalėje taryboje proceso.

Anot premjero, „būtina per šį pusmetį suderinti ir priimti visus pataisymus, nes kuo arčiau bus liepa, kuo arčiau įsigaliojimas, tuo bus daugiau emocijų ir gaisrų gesinimo, ko iš tikrųjų reikėtų vengti“.

Šiuo metu Trišalei tarybai vadovaujanti Kristina Krupavičienė, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė, VŽ sakė, kad „bus dedamos visos pastangos pakankamai intensyviai ir produktyviai dirbti, kad pavasario sesijai Seimas turėtų suderintas DK pataisas“.

Linas Kukuraitis, socialinės apsaugos ir darbo ministras, interviu VŽ teigė, kad Trišalėje taryboje numatoma aptarti jau anksčiau nemažai diskutuotas suminės darbo laikos apskaitos, darbo laiko naktį nuostatas, taip pat darbo tarybų bei profesinių sąjungų kompetencijų pasidalinimo klausimus. „Suminės darbo laiko nuostatos apsunkina verslo sąlygas. Svarstoma kaip padaryti, kad įmonė turėtų didesnį lankstumą atsižvelgiant į jos veiklos pobūdį. Iš kitos pusės – kaip užtikrinti darbuotojų saugumą. Ir tai yra tas derybinis niuansas“, – teigė p. Kukuraitis.

Originalų straipsnį galite rasti naujienų portale “VZ.LT”, pasekę šią nuorodą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!