Disproporcija sveikatos sistemos darbuotojų darbo užmokestyje auga kartu su MMA

Sprendimas didinti minimalų mėnesinį atlyginimą (toliau – MMA) lems disproporciją, apmokant kvalifikuotą ir nekvalifikuotą sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbą. Pasak Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos (LGVS) prezidento Stasio Gendvilio, neproporcingas darbo užmokesčio keitimas išbalansuoja asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbo užmokesčio sistemas ir dalis medicinos darbuotojų uždirbs daugiau nei kvalifikuoti medikai.

 LR Vyriausybės nutarimu nuo 2016 m. sausio 1 d. MMA didinamas iki 350 eurų, o nuo metų vidurio – liepos 1 d. – planuojama dar kartą didinti MMA gaunančių žmonių darbo užmokestį iki 380 eurų. Pasak Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Aldonos Baublytės, per 2012–2015 m. laikotarpį MMA buvo didinamas net penkis kartus, tačiau sveikatos apsaugos darbuotojų, gaunančių MMA, darbo užmokesčio padidinimas buvo paliktas kompensuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis ir įstaigų vadovų atsakomybei. Tai kelia medicinos darbuotojų nevyriausybinių organizacijų, profesinių sąjungų susirūpinimą, nes jau šešti metai nuolat didinamas MMA gaunančių darbuotojų darbo užmokestis išbalansuoja asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbo užmokesčio sistemas, kadangi kitų, labiau kvalifikuotų, medikų darbo užmokestis nuo 2009 m. nebuvo didinamas. Dėl finansinio sunkmečio sumažėjus asmens sveikatos priežiūros paslaugų balo vertei, slaugytojų, gydytojų atlyginimai buvo „įšaldyti“, tai turėjo įtakos pacientams teikiamų paslaugų kokybei.

2016 m. sausio 6 d. susirinkę šalies sveikatos sistemos darbdavių, medikų ir jų profesinių sąjungų organizacijų atstovai vieningai išreiškė savo nuomonę dėl sveikatos sistemos darbuotojų darbo užmokesčio politikos ir dėl to, kad Vyriausybė skiria nepakankamą dėmesį šio klausimo sprendimui. Pasak susirinkimo dalyvių, padidėjęs ir nuo metų vidurio dar didėsiantis MMA lemia paslaugų kainų augimą, sukuria disproporciją, apmokant kvalifikuotą ir nekvalifikuotą sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbą.

Susirinkime nutarta kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, Valstybinę ligonių kasą, kad būtų galimai greičiau svarstoma teisinė ir praktinė galimybė dėl lėšų kompensavimo mechanizmų, išskiriant iš PSDF biudžeto įstaigoms lėšas, kurias jos išmoka vykdant Vyriausybės nutarimus dėl MMA kėlimo.

Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Stasys Gendvilis

Tel. +370 698 32016

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė

Aldona Baublytė

Tel. +370 687 14203

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!