Lietuva – nelegalaus darbo čempionė

Tyrimo duomenimis, šalis pagal nelegaliai dirbančių žmonių skaičių yra trečioje vietoje visoje ES – tai pripažino 8 proc. apklaustųjų. Pirmoje vietoje yra Latvija, Estija ir Nyderlandai (po 11 proc.), antroje – Danija (9 proc.). Ketvirtoje vietoje yra Švedija, Slovėnija ir Kroatija (po 7 proc.).



Mažiausiai nelegalaus darbo ES imasi Vokietijos, Portugalijos, Kipro, Italijos ir Airijos (po 2 proc.) bei Maltos (1 proc.) gyventojai.


Lietuvoje daugiausiai gyventojų visoje ES mano, kad rizika imtis nelegalaus darbo yra didelė – tokios nuomonės laikosi 49 proc. Antroje vietoje yra Jungtinė Karalystė (48 proc.), Airija ir Portugalija – trečioje vietoje (po 47 proc.), o Estija – ketvirta (44 proc.).


Tyrime nurodoma, kad nepalankiausiai nelegalų darbą vertina Kipro, Skandinavijos valstybių bei Graikijos, Maltos ir Ispanijos respondentai, o tolerantiškiausiai – Latvijos, Lietuvos, Čekijos, Slovakijos, Lenkijos ir Estijos gyventojai.


Anot tyrimo, Lietuva yra ir viena lyderių pagal asmenų, gaunančių algas vokeliuose, skaičių – Lietuva, Bulgarija ir Vengrija dalijasi trečiąja vieta (6 proc. apklaustųjų gauna algas vokeliuose). Tuo tarpu Latvijoje atlyginimus tokiu būdu gauna 11 proc., o Graikijoje, Slovakijoje ir Rumunijoje po 7 proc. respondentų.


Lietuva taip pat patenka tarp valstybių, kurių gyventojai labiausiai linkę gauti kintamą atlyginimą, priklausantį nuo rezultatų. Lietuva ir Vengrija dalijasi 4 vieta (po 8 proc. respondentų pritaria tokiam atlygiui), Slovakija yra pirmoji (13 proc.), Estija ir Latvija – antros (po 10 proc.), o Čekija – trečioji (9 proc.).


Tačiau Lietuvoje, apklausos duomenimis, mažiausiai perkama namų remonto paslaugų iš nelegalių darbuotojų – tokias paslaugas pirko 13 proc. respondentų. Kiek daugiau pirko Latvijoje – 14 proc. Tuo tarpu daugiausiai tokių paslaugų perkama Slovakijoje (53 proc.), Čekijoje (45 proc.), Austrijoje (43 proc.), Jungtinėje Karalystėje (42 proc.), Airijoje (37 proc.).


Eurobarometro apklausoje dalyvavo 26 563 respondentų.




Šaltinis:


http://www.delfi.lt/verslas/verslas/lietuva-nelegalaus-darbo-cempione.d?id=64359202#ixzz2xtT8OOFe


 


 


BNS


DEDELFI

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!