Švenčių laikotarpiu nepraraskime budrumo – nelaukime darbuotojų aukų

Kol susiklosčiusi situacija dar nepareikalavo aukų darbo vietose, Valstybinė darbo inspekcija ragina įmonių vadovus imtis priemonių savo darbuotojų sveikatai ir gyvybei apsaugoti. Laiku nenuvalytas ant pastatų susikaupęs sniegas, dėl to galinčios lūžti statinio konstrukcijos, krintantis nuo stogų sniegas arba varvekliai – tai pavojai, kuriuos laiku pašalinti yra kiekvieno įmonės vadovo pareiga.


Dar šio mėnesio pradžioje Valstybinė darbo inspekcija priminė, kad reikia įvertinti ir judėjimo kelių darboviečių teritorijose slidumą; ypač pavojinga šiuo atžvilgiu statybose. Neįvertinus šio pavojaus, nesiėmus reikalingų priemonių, didelė traumų darbe dėl slidumo galimybė. Vien šiais metais griuvę dėl slidumo susižalojo per 200 darbuotojų.


Prevencijos tikslu būtina nustatyti nuolatinę stebėseną, kad būtų galima greitai reaguoti į besikeičiančias oro sąlygas.


Tačiau šventiniu laikotarpiu ypač atkreiptinas dėmesys į žmogiškąjį veiksnį. Aktualu, kad dėmesys bei reakcija išliktų ir šventiniu periodu, o už stebėseną atsakingi darbuotojai griežtai laikytųsi darbo drausmės. Primename, kad šalies teisės aktai nurodo, jog darbo vietose neturi būti neblaivių darbuotojų; darbdavys teisiškai atsako už tokių darbuotojų nušalinimą nuo darbo. Šių reikalavimų nevykdymas gali turėti žmogiškai skaudžią baigtį – sulėtėjusi ar neadekvati reakcija yra reali nelaimės darbe priežastis.


Kartu raginame ir pačius darbuotojus, jų atstovus darbo vietose neprarasti budrumo, o apie gresiantį pavojų pranešti įmonės administracijos pareigūnams.


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!