Derybos dėl algų – iki paskutinės minutės

Abi derybų pusės, įpareigotos pasirašyto susitarimo, derybų eigos nekomentavo, kol jis nebuvo pasiektas. Vakar buvo paskutinė diena tartis. Pirmadienį „Mažeikių naftos“ (MN) profesinei sąjungai buvo pateiktas naujas pasiūlymas, kuris ir buvo svarstytas. Jo turinys nekomentuojamas.


Streiko nauda


Anksčiau profesinės sąjungos grasino streiku, jei nepavyks pasiekti jiems palankaus susitarimo. Balandžio pabaigoje bendrovėje jau vyko piketai, kuriuose, profsąjungos teigimu, susirinko per tūkstantį darbuotojų.


Tačiau šaltiniai bendrovėje svarsto, kad streikas gali turėti ir priešingų rezultatų, nei tikisi darbuotojai, mat streikuojant gali paaiškėti, jog naftos perdirbimo gamykla pajėgia dirbti ir su mažiau darbuotojų.


Apie tai, kad jų yra per daug, jau ne pirmus metus diskutuoja ir bendrovės vadovybė, tačiau iki šiol radikalių priemonių spręsti šiai problemai nesiimta.


Nerijus Eidukevičius, ūkio viceministras ir MN valdybos pirmininkas, sako, kad darbuotojų skaičius – vienas iš derybose nagrinėjamų klausimų. Jo žodžiais, dabar įmonė “galėtų gyventi ir su gerokai mažesniu skaičiumi darbuotojų”. Kiek galima būtų sumažinti darbuotojų skaičių, nepatikslinta.


Pavyzdžiui, “Neste Oil” Suomijoje valdoma Porvo naftos perdirbimo gamykla turi 1.800 darbuotojų, pernai čia perdirbta 10,3 mln. t naftos. Pernai 9,25 mln. t perdirbusioje MN 2005 m. pabaigoje dirbo 3.514 darbuotojų, iš jų 133 – Biržų naftotiekyje, 60 – Būtingės terminale.


Išlaidų bus


Profsąjungos atstovai anksčiau siekė, kad visiems įmonės darbuotojams atlyginimai būtų padidinti dešimtadaliu, reikalauta pašalpų, premijų.


Dienraščio „Verslo žinios“ (VŽ) žiniomis, jei MN sutiktų įgyvendinti vieną iš profsąjungos siūlymų, jis bendrovei per trejus metus kainuotų 160 mln. Lt. Savo ruožtu bendrovės administracijos profsąjungai siūlytas variantas metines išlaidas atlyginimams padidintų 25 mln. Lt. MN vadovybė tvirtina, kad “didžiosios “Mažeikių naftos” darbuotojų dalies bazinis atlyginimas yra geras, tik nedidelės darbuotojų grupės atlyginimai koreguotini”. VŽ žiniomis, ta dalis yra apie 500 kvalifikuotų darbuotojų, tai yra mažiau nei septintadalis visų darbuotojų.


„Turime pagrindą teigti, jog, lyginant su rinka, mes permokame darbuotojams, atliekantiems nekvalifikuotus darbus, kai kurių kvalifikuotų darbuotojų ir specialistų bei vadovų darbas apmokamas nepakankamai“, – teigia MN.


Linas KMIELIAUSKAS
„Verslo žinios“


www.vz.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!