Susitikimas su VDI atstovais

Spalio 17 d. įvyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) valdybos narių susitikimas su Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) kancleriu Šarūnu Orlavičiumi, Darbo teisės skyriaus vedėja Ieva Piličauskaite ir šio skyriaus patarėja Rūta Dunovskaja.

Kancleris informavo, kad VDI suteikia apie 150 tūkst. konsultacijų per metus. Darbo ginčų ir skundų tematika, anot jo, nesikeičianti, daugiausiai yra susijusių su darbo apmokėjimu, nedeklaruotu ir nelegaliu darbu, atleidimais. Daugiausiai pažeidimų nustatoma darbuotojų saugos ir sveikatos srityse. Pareigūnas pasidžiaugė, kad šiemet mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe yra mažiau lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Darbo skyriaus vedėjos teigimu, daugiausiai užklausimų VDI sulaukia tokių, kurie susiję su sezoniškumu, taip pat susijusių su darbo kodekso (DK) pasikeitimais: dėl papildomo poilsio laiko – mamdienių, tėvadienių; nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiančiais pokyčiais, kuriais siekiama užkirsti kelią smurtui ir priekabiavimui darbe. VDI atstovai pabrėžė, kad norint įrodyti psichologinio smurto darbe atvejus labai svarbu rinkti įrodymus: laiškus, žinutes, garso, vaizdo įrašus, pasirūpinti liudininkais, nes inspektoriai vertina visumą. Kanclerio teigimu, kaip veiks naujosios pataisos, parodys artimiausi pusę metų.

VDI atstovai pasidžiaugė, jog dronai virš statybviečių, kurių pagalba išaiškinama tiek nelegalaus darbo, tiek nesaugaus darbo atvejų, – labai pasisekęs projektas. Na, o vienas iš iššūkių – didelis darbo krūvis, nes nemažai darbo ginčų ar kitų VDI sprendimų skundžiama teismams, ypač nelaimingų atsitikimų tyrimų, nelegalaus darbo atvejų.

Iškilus klausimui dėl lengva ranka VDI dalinamų sutikimų atleisti profesinės sąjungos lyderius, Š. Orlavičius teigė, jog inspekcija visomis progomis pabrėžia, jog DK nuostata, pagal kurią VDI turi duoti ar neduoti sutikimą atleidžiant profesinės sąjungos renkamus žmones, yra ydinga. Nes VDI negali vertinti atleidimo aplinkybių, o vertina tik diskriminaciją narystės profesinėje sąjungoje pagrindu. Deja, dažniausiai darbuotojui įrodyti diskriminaciją dėl narystės profesinėje sąjungoje yra sunku, ir daugeliu atvejų sutikimas atleisti profesinės sąjungos lyderius yra suteikiamas.

Taip pat VDI atstovai nurodė, jog nėra atšauktas ir Profesinių sąjungų įstatymas, kuris numato, kad darbdavys negali atleisti iš darbo darbuotojo, išrinkto į įmonėje, įstaigoje, organizacijoje veikiančios profesinės sąjungos atstovaujamąjį ir (arba) valdymo organą laikotarpiu, kuriam jis išrinktas, darbdavio iniciatyva nesant darbuotojo kaltės negavęs tos profesinės sąjungos atstovaujamojo ir (arba) valdymo organo išankstinio sutikimo.

Dar viena ydinga darbo santykių reglamentavimo nuostata, kurią mato VDI teisės specialistai, tai – darbas keliems darbdaviams. Anot Darbo skyriaus vedėjos I. Piličiauskaitės, šiuo metu niekas negali sukontroliuoti, kiek iš viso valandų vienas darbuotojas dirba keliose darbovietėse. Anot jos, senajame darbo kodekse buvo numatyta prievolė darbuotojui informuoti darbdavį, kiek laiko jis dirba kitose darbovietėse, o šis turi visa tai įvertinti priimdamas jį į darbą. Tuo tarpu dabar niekam nėra numatyta atsakomybė už tai, kad darbuotojas viršija numatytas 60 darbo valandų per savaitę. Todėl VDI pasisakytų už tai, kad būtų grąžintas senasis reguliavimas, kai aiškiai nustatoma pareiga darbuotojui informuoti darbdavį apie darbo laiką kitoje darbovietėje, o šiam – sudaryti darbo grafiką taip, kad nebūtų pažeisti maksimaliojo darbo laiko reikalavimai.

Dėl profesinės rizikos vertinimo, kurias atlieka privačios įmonės, o profesinės sąjungos neretai susiduria su nekokybiškai atliktu darbu, VDI daug svertų neturinti: ji negali nei tokių kompanijų bausti, nei panaikinti jų licencijų. Anot VDI kanclerio, matydami, jog neteisingai įvertinta profesinė rizika, darbuotojų atstovai turėtų kreiptis į darbdavį nurodydama trūkumus, o šiam su tuo nesutikus – rašyti skundą į VDI, kuri įvertins, ar teisingai atliktas profesinės rizikos vertinimas, ar nepažeistos vertinimo procedūros.

Susitikimui pasibaigus VDI kancleris LPSK valdybos narius kvietė bendrauti betarpiškai, iškilus problemai ar neaiškumui, pasiaiškinti telefonu.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!