Solidarumo akcija su persekiojamais Prancūzijos profsąjungų lyderiais

Rugsėjo 6 d. prie Prancūzijos ambasados Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija surengė solidarumo akciją su Prancūzijos profesinėmis sąjungomis.

Pasirodo, profesinių sąjungų lyderiai suimam ne tik autokratinėse valstybėse, tokiose kaip Baltarusija. Po masinių protesto akcijų prieš Prancūzijos vyriausybės pensijų reformą areštuoti ir apkaltinti šios šalies didžiausio energetikus ir kalnakasius vienijančio profesinių sąjungų centro FNME-CGT lyderiai.

Energetikos profesinės sąjungos reikalavo vyriausybės atsisakyti plano uždaryti elektros ir dujų pramonės darbuotojų pensijų fondus, kurie ilgą laiką buvo šio sektoriaus darbuotojų saugios senatvės garantas, taip pat nuolat pabrėždavo, jog būtina išsaugoti energijos tiekimą, kaip viešąją, gyventojams prieinamą, gėrybę.

Todėl manoma, kad tokie profesinių sąjungų lyderių suiminėjimai yra politinis neoliberalių pažiūrų valdančiųjų žingsnis siekiant įnešti įtampos ir atgrasyti darbuotojus imtis streiko ir kitų protesto akcijų.

Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų federacija (EPSU) pažymi, kad tokie Prancūzijos valdžios veiksmai yra tiesioginis pasikėsinimas į pagrindines profesinių sąjungų laisves ir teisę streikuoti.

Tą pačią dieną įvyko protesto akcija Paryžiuje bei Briuselyje, prie Prancūzijos konsulato.

EPSU atkreipia dėmesį, kad profesinių sąjungų represijos yra pasaulinė problema. Pavyzdžiui, neseniai Prancūzijoje išplėtus „anti-squat“ įstatymą, piketavimas įmonės patalpose yra kriminalizuojamas. Tuo tarpu Belgijos siūlomu „Van Quickenborne“ įstatymu siekiama numalšinti riaušes, bet jis tuo pačiu apriboja teisę protestuoti ir rengti demonstracijas, tiesiogiai apribodamas profesinių sąjungų ir aktyvistų veiksmus. Jungtinės Karalystės Viešosios tvarkos įstatymas taip pat riboja teisę mitinguoti – jis sulaukė ir aštrios JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro kritikos, kuris teigia, kad tai yra įstatymas, varžantis pilietines laisves.

Informacija apie akciją lrytas.lt, delfi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!