ETUC: laikas pademonstruoti EP įsipareigojimą ginti žmogaus teises visame pasaulyje

Birželio 1 d. Europos Parlamentas (EP) balsuos dėl europarlamentarės Laros Wolters ataskaitos dėl Įmonių tvarumo išsamaus patikrinimo direktyvos (angl. Directive on Corporate Sustainability Due Diligence).

 

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) manymu, ši Direktyva yra svarbus žingsnis kovojant dėl geresnių darbo sąlygų ir pagarbos žmogaus teisėms visame pasaulyje. Dėl to Europos profesinės sąjungos ragina europarlamentarus balsuoti palankiai dėl JURI (EP Teisės reikalų komiteto) patvirtinto varianto ir atmesti visas papildomas pataisas.

 

Anot ETUC generalinės sekretorės pavaduotojos Isabelle Schömann, vos prieš mėnesį teko minėti siaubingą Rana Plaza gamyklos Bangladeše griūtį, kuomet 1134 darbuotojų žuvo ir virš 2,5 tūkst. buvo sužeisti.

 

„Katastrofos būtų galėta išvengti, jei Europos kompanijos būtų rimtai traktavusios rizikas darbuotojams savo tiekimo grandinėse ir laiku pasidomėjusios darbuotojų sveikata ir saugumu. Dėl to stiprūs teisės aktai dėl deramo žmogaus teisių užtikrinimo visose verslo grandyse privalo garantuoti, kad tokios nelaimės daugiau niekada nenutiks“, –  įsitikinusi ji.

 

ETUC neslepia savo vertinimo, kad ankstesnis Europos Komisijos pasiūlymas nebuvo pakankamai ambicingas, jog tai užtikrintų. Dėl to viliamasi, kad Europos Parlamentas pagerins EK siūlytą variantą. Ataskaita, dėl kurios teigiamai nubalsuota JURI, bent dalinai to pasiekia. Nors reikia daugiau, kad žmogaus teisės būtų išties veiksmingai ginamos, ETUC įsitikinęs, jog EP priėmus JURI versiją, link to būtų stipriai priartėta.

 

„Laikas veiksmais pademonstruoti tvirtą EP įsipareigojimą ginti žmogaus teises“, –  sako I. Schömann.

 

 

Parengta pagal ETUC informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!