Trišalėje taryboje pasiektas susitarimas dėl MMA

Gegužės 5 d. įvykusiame neeiliniame Lietuvos trišalės tarybos posėdyje pasiektas istorinis susitarimas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) nustatymo 2024 m. Iki šiol diskutuojant dėl MMA dažniausi buvo fiksuojamos skirtingos darbdavių ir profesinių sąjungų pozicijos, o galutinį sprendimą priimdavo vyriausybė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas posėdyje informavo, jog vyriausybė planuoja ambicingai didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), todėl siūloma mažesniu procentu, nei pagal formulę išskaičiavo Lietuvos bankas (LB), kelti MMA. Anot jo, projektuojama, jog MMA kiltų 10 proc., o NPD – 20 proc. Tokiu atveju MMA būtų 924 eurai, o pritakius NPD į rankas gaunančiajam MMA ji būtų 709 eurai. Tai yra daugiau (į rankas), nei siūlė LB be NPD pakėlimo.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė, prieš pateikdama profesinių sąjungų poziciją, kritikavo vyriausybę dėl skubos ir spaudimo kuo greičiau susitarti dėl MMA. Kas link MMA, profesinėms sąjungos svarbu,  jog ji į rankas kitais metais nebūtų mažesnė nei siūlė LB – 701 euras. Tad vyriausybės pasiūlymas šiuo atveju yra palankus.

LPSK vadovė pabrėžė, jog profsąjungos taip pat reikalauja mažinti mokestinę naštą mažiausiai uždirbantiems, tad keliant NPD to tikslo ir siekiama. Tačiau, pasak jos, kartu su naštos mažinimu mažiausiai uždirbantiems turi eiti ir tikri progresiniai mokesčiai didžiausias pajams gaunantiems žmonėms.

I.Ruginienė akcentavo, jog profsąjungoms svarbi ne tik MMA, bet ir dėl bazinio dydžio kėlimas, kuris lemia atlyginimus tam tikroms grupėms darbuotojų biudžetiniame sektoriuje. Derybos dėl šio dydžio dar laukia.

LPSK pirmininkė taip pat išreiškė viltį, kad galėtų pagaliau prasidėti procesas dėl sektorinių susitarimų: „Tie netolygumai, kurie susidaro sektoriuose, kurie trukdo rasti bendrus sprendimus, būtų išspręsti per šakinius susitarimus. Tai – mūsų avansinis sprendimas pritarti vyriausybės siūlymui tikintis, kad ateityje bus galima susitarti dėl daugelio dalykų sektoriuose“.

Finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas savo ruožtu informavo, jog NPD yra  brangi priemonė biudžetui. Preliminariu vertinimu, 20 proc. keliant NPD nuostolis biudžetui būtų virš 210 mln. eurų. Todėl atidžiai skaičiuojama, per kelerius metus būtų galima MMA sulyginti su NPD. Anot jo, Finansų ministerija kitą savaitę šiuos skaičiavimus pateiks kartu su atnaujintu mokesčių paketu.

Vyriausybės pasiūlytam variantui pritarė ir didžiosios darbdavių organizacijos. Daugiausiai nuogąstavimų išreiškė restoranų ir viešbučių, krovininio transporto, smulkaus verslo sektorių atstovai.

Kaip numato Darbo kodeksas vyriausybei bus pateikta Triašės tarybos rekomendacija: MMA nuo kitų metų kelti 10, o NPD – 20 proc. Sprendimą dėl MMA priims vyriausybė, dėl NPD – Seimas, kartu su kitų metų biudžetu.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!