Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos ​

  • Protestai Prancūzijoje. Sausio gale antrąkart per mėnesį šimtai tūkstančių protestuotojų Prancūzijoje išėjo į gatves oponuodami „Macron pensijų reformai“. Jie reikalauja, kad svarstomas planas būtų sustabdytas. Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) palaiko savo narius Prancūzijoje, protestuotojus. Beje, tai ne pirmas prezidento bandymas reformuoti pensijų sistemą – anas sukėlė didžiausius streikus Prancūzijoje nuo 1968-ųjų. Daugiau – čia (angl.).

  • Socialinis dialogas. Sausio pabaigoje Europos Komisija paskelbė ilgai lauktą Socialinio dialogo stiprinimo ES paketą (angl.). Jo tikslas – socialinį dialogą įtvirtinti tiek nacionaliniu, tiek europiniu lygiu priimant sprendimus bei taip užtikrinti sklandų prisitaikymą prie besikeičiančios ekonomikos. Nors, atrodo, įtvirtinama daug teigiamų dalykų ir klojamas geras pamatas, vis tik profesinės sąjungos mato rizikų. ETUC akcentuoja (angl.), kad sėkmė priklauso nuo to, kaip bus įgyvendintos Paketo nuostatos. Tuo metu Europos viešųjų paslaugų sąjunga (EPSU) nusivylusi, kad neįtvirtinamas aiškus principas, jog autonomiški socialinių partnerių susitarimai taptų privalomi ES mastu.

  • JK. 8 Europos profesinių sąjungų federacijų bendroje pozicijoje smerkiami Jungtinės Karalystės politikų planai įstatymiškai sugriežtinti sąlygas streikuoti. „Kolektyvinės derybos, įskaitant teisę streikuoti, yra esminė priemonė leidžianti darbuotojams išsikovoti sąžiningesnius atlyginimus ir pagerinti darbo sąlygas. Tai yra norma kitose valstybėse, kurias, kaip teigia JK vyriausybė, ji taip stengiasi atkartoti“, teigiama pareiškime.

  • Energetika. Kai Rusija užpuolė Ukrainą, daug kas manė, kad Europos perėjimas prie švaresnės energetikos šaltinių dėl to stipriai nukentės. Vis tik, atrodo, nutiko priešingai. Kai Europos Sąjunga susidūrė su dilema, ar likti potencialia Rusijos energetinio šantažo auka, ar paskubinti savo atitolimą nuo jos ir plėtoti savus energetinius šaltinius, ši pasirinko pastarąjį variantą. Daugiau apie tai – čia (angl.).

  • Mianmaras. Šiandien, vasario 1 d., minimos liūdnos antrosios karinio perversmo Mianmare metinės. Globalios profesinių sąjungų tarybos pareiškime (angl.) kviečiama atnaujinti tarptautines pastangas atkurti šalyje demokratiją ir pripažinti emigracijoje dirbančią opozicinę Mianmaro Nacionalinės Vienybės Vyriausybę. ITUC taip pat primena poreikį spausti brutalią karinę chuntą ir reiškia solidarumą su pagrindiniu profesinių sąjungų centru šalyje – CTUM.

  • EESRK. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas naujienlaiškyje (liet.) daugiausia dėmesio skiria besitęsiančiai migracijos krizei Europoje. Taip pat neseniai priimtai nuomonei, kuria pabrėžiama, kad pasaulinę maisto kainų krizę iš tiesų lėmė ne karas, o labiau struktūrinės ir sisteminės prekių rinkos problemos.

Nuotrauka: AFP

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!