Vairuotojų streikas pasibaigė istorine pergale

Gruodžio 22 d. pasibaigė UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) darbuotojų profesinės sąjungos gruodžio 5 d. pradėtas streikas. Abi pusėms pagaliau susitarė dėl kolektyvinės sutarties ir ją pasirašė.

LPSK nuo pat pradžių reiškė palaikymą streikui ir su juo susijusiems reikalavimams. Gruodžio 5 ir 6 dienomis LPSK komanda stotelėse vairuotojams reiškė palaikymą plakatais, gruodžio 7 ir 8 dienomis įvyko LPSK suorganizuota palaikymo akciją stotelėje prie Žaliojo tilto.

Gruodžio 14 d. įvyko dar viena vairuotojų palaikymo akciją „Meras neveža – profsąjungos veža“ (videoįrašas).

Atviru autobusu, papuoštu plakatais, akcijos dalyviai važinėjo aplink Vilniaus savivaldybės pastatą ir skandavo šūkius.

Išvakarėse LPSK taip pat kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę reikalaudama gruodžio 14 dienos posėdyje padėtį UAB „Vilniaus viešasis transportas“ svarstyti prioritetine tvarka bei reikalauja bendrovės vadovo Dariaus Aleknavičiaus ir valdybos atsakomybės.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė ELTA žurnalistui streiką ir jo baigtį komentavo taip: „ Šis streikas, tai turbūt istorinis darbuotojų laimėjimas. Žiūrint į streikų istoriją Lietuvoje, tai turėjome kelis bandymus streikuoti, bet arba, kaip buvo matoma „Švyturio“ atveju, buvo neleista streikuoti, o „Achemos“ atveju streikas yra kaip ir dar nepasibaigęs. Tai šiandien matome, iš tikrųjų baigtinį procesą. Ir galima sveikinti darbuotojus, kad tai buvo pasiekta“.

I. Ruginienė išreiškė viltį, kad VVT vairuotojų streiko pavyzdys parodys Lietuvos darbuotojams, jog šie neprivalo kęsti blogų darbo sąlygų. Jos manymu, tai, kad VVT vairuotojų streikui suorganizuoti prireikė dviejų metų, parodo dabartinio darbo kodekso trūkumus: „Labai tikiuosi, kad Lietuvos darbuotojai suaktyvės ir nustos kentėti. Šis streikas d avė kelias pamokas. Pirma, jis parodė naujojo darbo kodekso netobulumą, kad ten viskas surašyta taip, kad streikai praktiškai neįmanomi būtų pradėti. Nes tiek „Achemos“, tiek VVT atvejais turėjo du ar trys metai praeiti, kol realiai žmonės galėjo streikuoti. Kitas dalykas, šis streikas parodė, kad tik per darbuotojų nepasidavimą visokioms pagundoms ir darbdavio spaudimui, galima pasiekti teigiamos naudos. Tik dėka darbuotojų vienybės, buvo gautas toks laimėjimas“, – tvirtino LPSK pirmininkė.

Remtasi ELTA inf.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!