LPSK reiškia palaikymą streikuojantiems sostinės vairuotojams

LPSK palaiko UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profesinės sąjungos gruodžio 5 d. prasidėjusį streiką ir su juo susijusius reikalavimus.

Streikas planuotas prieš metus, bet iš pradžių atidėtas dėl teisme vykusių ginčų, vėliau – dėl laikinai pasiekto susitarimo rugsėjo pabaigoje. Jį VVT galiausiai nutraukė nepavykus deryboms su profesine sąjunga.

Darbuotojų atstovai reikalauja atlyginimų sistemą įtraukti į kolektyvinę sutartį, joje įtvirtinti 10 proc. algų augimą ir iš esmės nebloginti 2018-ųju kolektyvine sutartimi pasiektų susitarimų.

Nesutarimų kyla dėl pakoreguotos darbo kokybės priedų tvarkos, taip pat dėl profesinės sąjungos siekio kolektyvinėje sutartyje palikti daugiau svertų jai sprendžiant dėl, pavyzdžiui, struktūrinių pertvarkų ir kitų pakeitimų įmonėje.

Vairuotojai skundžiasi ne tik mažais atlyginimais, bet ir tuo, jog neturi nei laiko, nei padorių sąlygų pailsėti, trūksta tualetų, transporto priemonės prastos būklės ir pan.

Kadangi teismas yra priėmęs sprendimą, jog streiko metu turi būti užtikrintas 50 % kiekvieno maršruto minimalių paslaugų teikimas, pusė vairuotojų priversti dirbti, net jei ir norėtų streikuoti. LPSK komanda stotelėse jiems reiškia palaikymą plakatais, o gruodžio 7 ir 8 dienomis, 11 val., LPSK organizuoja palaikymo akciją stotelėje prie Žaliojo tilto.

„Mūsų visuomenė taip pat privalo palaikyti darbuotojus. Nes jei to nedarysime, ta pati situacija rytoj ateis ir į mūsų darbo vietas. Tai yra kaip virusas: vienas darbdavys pabando, antras pasiima, trečias jau daro. Nepatogumas, kad galbūt nebus troleibuso – nieko baisaus, o tai, kaip mes toleruojame tuos nepatogumus, tikiuosi, padės darbuotojams apginti savo teises“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Primename, kad sausio mėnesį vairuotojai buvo apsigyvenę bendrovės administracijos patalpose, praeitų metų rugsėjį – dvi savaites budėjo prie savivaldybės.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!