Akcija, skirta paminėti Tarptautinei dienai už orų darbą

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Jaunimo centras Spalio 7-ąją, Tarptautinę dieną už orų darbą, paminės su šūkiu „Visi darbai būti teisingai atlyginami!“. Ta proga Vilniaus centre iškils Maslovo poreikių piramidė, primindama valdžiai ir darbdaviams, jog kol nepatenkinti žmonių fiziologiniai poreikiai, tol jie negali rūpintis nieku kitu.

Nuo pandemijos pradžios pasaulyje atsirado 573 nauji milijardieriai. Dabar jie valdo 13,9 % pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP), o kasdien daugiau nei 700 000 žmonių patenka į skurdą.

Milijonierių daugėja ir Lietuvoje, komercinių bankų pelnai auga, tuo tarpu maistas per metus pabrango 30 proc., o virš milijono Lietuvos darbuotojų uždirba tik iki 804 eurų „į rankas“. Valandinis atlygis mūsų šalyje yra 3 k. mažesni nei ES vidurkis. Šie statistiniai rodikliai iliustruoja, kad ženklus produktų bei paslaugų pabrangimas parodė, jog darbuotojų praradimai daug didesni nei darbo užmokesčio padidėjimas, ir tai sumažina darbuotojų perkamąją galią, kuri leidžia iš darbo pajamų užsitikrinti kokybišką ir padorų pragyvenimą.

Norėdami patenkinti kiek daugiau nei vien tik fiziologinius savo ir savo vaikų poreikius žmonės turi dirbti nežmoniškais krūviais. Lietuvoje dirbame apie 100 val. daugiau nei 35 išsivysčiusių šalių vidurkis.  Jauni žmonės – ypač pažeidžiami: slegiami paskolų, turėdami vis mažiau garantijų darbe, jie jaučiasi ypač nesaugiai.

Akcija vyks spalio 7 d., penktadienį, Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje, renkamės 13 val.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!