Gegužės 1-osios piknikas šiemet apie motinas ir ne tik

Gegužės 1-oji šiemet sutapo su Motinos diena. Ta proga profesinės sąjungos pakvietė kalbėti apie vis dar per mažai matomą ir įvertintą darbą – tai rūpestį vaikais ar artimaisiais, vis dar didžiąja dalimi krentantį ant moterų pečių.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir Gegužės 1-osios profesinė sąjunga paminėjo Tarptautinę darbo dieną Vilniaus Vingio parke, grilio zonoje.

Moterys vis dar neproporcingai daug atlieka vadinamo „nematomo darbo“ kasdienėje buityje  – rūpinasi vaikais ir seneliais, gamina maistą, tvarko namus, skalbia, lygina, plauna. Už šį darbą niekas nemoka, o atvirkščiai, dėl vaikų priežiūros ir rūpinimosi buitimi naštos moterys dažniausiai ilgesniam laikui iškrenta iš darbo rinkos ar renkasi dirbti ne visą darbo dieną, o tai menkina karjeros galimybes bei lemia mažesnes pensijas ir socialines garantijas:

👉 Lietuvoje vaiko priežiūros atostogoms išeina 76 procentai moterų ir tik 24 procentai vyrų.

👉 Eurostat duomenimis, moterų – 79 proc. teigė atliekančios buities darbus ir tik 29 proc vyrų.

👉 Lietuvoje net pusę moterų pensininkių yra skurdo rizikoje, o atotrūkis tarp vyrų ir moterų pensijų dydžio siekia net 16,7 proc.

👉 2019 m. moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis Lietuvoje sudarė 12,4 proc. (Europos Sąjungoje šis rodiklis vidutiniškai siekė 14,1 proc.).

👉 Didžiausias moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis Lietuvoje 2019 m. buvo finansinės ir draudimo veiklos įmonėse (36,3 proc.), informacijos ir ryšių (30,2 proc.), žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (26,8 proc.).

Renginyje įvyko protmūšis apie darbo judėjimą, veikė erdvė vaikams, buvo knygų (paskaityti ir įsigyti).

Lauko griliuose norintieji kepė atsineštus patiekalus.

Nuotraukos feisbuke.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!