Siūloma leisti profsąjungoms deleguoti išorės ekspertus į įmonių valdybas

Seime registruoti Darbo kodekso ir Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymo pakeitimai, kurie leistų profesinių sąjungų deleguotiems atstovams įsitraukti į juridinio asmens valdymo ar priežiūros organus valstybinėse ir savivaldybių įmonėse, net jei jie nėra konkrečios įmonės darbuotojai.

Projektų iniciatoriai – Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Tomas Tomilinas, Laima Nagienė ir Domas Griškevičius. Pakeitimų tikslas – stiprinti profesines sąjungas ir paskatinti Lietuvos įmonių valdymo profesionalizavimą bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) standartų diegimą.

„Šiuo metu Darbo kodekse įtvirtinta diskriminacinė nuostata, kai į valstybės ar privačių įmonių valdybas gali būti deleguojami išorės ekspertai, nedirbantys toje įmonėje, tačiau tik tokiu atveju, jei juos deleguoja įmonės savininkai. Darbuotojų deleguojami atstovai privalo patys dirbti įmonėje, tokiu būdu profsąjungoms užkertamas kelias pasitelkti ekspertus iš išorės“, – komentuoja Tomas Tomilinas.

Parlamentaro teigimu, praktikoje matoma, jog darbuotojų atstovai į įmonės valdymo organus dažnai iš viso nėra skiriami. Įmonių savininkai ar vadovai neretai sudaro dirbtines kliūtis darbuotojams įsitraukti į įmonės valdymą. Tuo pačiu, vengdami numanomų įtampų ar konfliktų, ir patys darbuotojai ne visuomet ryžtasi atstovauti savo interesams ir juos ginti įmonės valdymo organuose.

Įstatymo projektas Seime bus svarstomas balandžio 28 d., ketvirtadienį, kaip dalis opozicinės, demokratų frakcijos, teikiamos darbotvarkės.

Darbo kodekso pakeitimo lyginamasis variantas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!