Sulaikyta Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongreso vadovybė

Europos profesinės sąjungos smerkia mažiausiai keturiolikos Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongreso (BKDP) – nepriklausomo šalies profesinių sąjungų susivienijimo – lyderių ir atstovų sulaikymą!

Užvakar BKDP vadovybė, įskaitant organizacijos prezidentą Aliaksandr Yarashuk ir viceprezidentą Siarhei Antusevich, Baltarusijos nepriklausomų metalo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininką (SPM) Aliaksandr Bukhvostau, Baltarusijos nepriklausomos profesinės sąjungos prezidentą (SPB) Mikalaj Sharakh, buvo areštuota. Tarp kitų areštuotų atstovų – Yana Malash, Vitali Chychmarou, Hanna Dus, Vadzim Payvin, Mikhail Hromau, Ihar Komlik (kitą dieną paleistas), Yury Beliakou, Vasil Berasneu, Hennadz Fiadynich, Dzmitry Barodka, Miraslau Sabchuk and Iryna Bud-Husaim. Tuo tarpu BKDP tarptautinių ryšių sekretorius Aleh Padalinski ir teisininkė Alena Yaskova neatsako savo telefonais. Su keletu kitų kolegų taip pat neina susisiekti, jų buvimo vieta nežinoma.

BKDP būstinė Minske taip pat buvo apieškota. Pagal Europos profesinių sąjungų konfederacijos informaciją, veikiausiai apieškoti ir SPB, SPM ir Radioelektronikos darbuotojų profesinės sąjungos (REP) pastatai. Baltarusijos saugumas taip pat krėtė profesinių sąjungų lyderių ir darbuotojų namus, tikrino asmeninius kompiuterius, asmeninius dokumentus, pasus, banko (taip pat ir šeimų narių), SIM korteles, apieškojo ir profesinių sąjungų atributiką…

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) reikalauja skubaus visų profesinių sąjungų paleidimo ir kviečia Europos Sąjungą ir Tarptautinę darbo organizaciją įsikišti užtikrinant jų saugumą bei išlaisvinimą. Anot ETUC generalinio sekretoriaus Luca Visentini, šie areštai yra paskutiniai ilgoje išpuolių prieš nepriklausomą profesinių sąjungų judėjimą Baltarusijoje istorijoje. Pasak jo, tai atrodo kaip bausmė už profesinių sąjungų kritiką Baltarusijos ir Rusijos režimams už karinį įsiveržimą į Ukrainą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!