Streikas „Achemoje“ vyks saugiai

Vakar, vasario 3 d., Achemos darbuotojų profesinė sąjunga (ADPS) Darbo kodekso 249 straipsnio 3 dalies pagrindu savo iniciatyva kreipėsi į darbdavį dėl susitikimo, kad būtų aptarti veiksmai, reikalingi AB „Achema“ streiko metu. Jis prasidės vasario 8 d. 8 val. Tuo tarpu bendrovės atstovai net nesistengė inicijuoti susitarimo dėl saugumo priemonių taikymo, o naudojosi spaudos dėmesiu.

„Mums svarbu, kad viskas vyktų saugiai, tad šiam klausimui skyrėme nemažai dėmesio. Tiek ketvirtadienio, tiek penktadienio streiko komiteto ir AB „Achema“ atstovų susitikimuose pabrėžėme, kad yra pasiryžę streikuoti visų pareigybių darbuotojai, kurie, jų nuomonę, yra būtini užtikrinant gamybos procesus. Informavome darbdavio atstovus, kad streiko metu gamybiniai procesai negalės būti vykdomi, streikas yra teisėtas darbo sustabdymas ir pareigų nevykdymas, todėl bendrovė turi priimti atitinkamus sprendimus ir iki 2022-02-08 saugiai sustabdyti visus įrenginius, kurie negali veikti be nuolatinės darbuotojų priežiūros“, – akcentuoja ADPS pirmininkė Birutė Daškevičienė.

Susitikimai vyko dvi dienas. Kaip paaiškina darbo teisės ekspertas, „Triniti Jurex“ asocijuotasis partneris Nerijus Kasiliauskas, čia yra du keliai.

„Profesinė sąjunga susitarė, kad, jei prieš prasidedant streikui bus saugiai sustabdomas gamybos ir gamyklos įrenginiai, tai tam, kad pabaigus streiką jau kitą dieną būtų galima pradėti saugiai dirbti, įrenginių sustabdymo laikotarpiu dalis darbuotojų nestreikuos, o atliks sustabdytų gamyklos įrenginių priežiūrą ir aptarnavimą. Visgi, jeigu bendrovė nestabdys įrenginių, nematydama tam reikalo, o ir streiko metu sieks užsitikrinti produkcijos gamybą, tokiu atveju visi norintys darbuotojai streikuos ir savo darbo funkcijų nevykdys. Streikuojantys darbuotojai pasišalins iš darbo vietos ir bendrovės ir už tai negalės būti baudžiami.“

„Į saugumą bendrovėje žiūrime atsakingai ir tikime, kad darbuotojai neužkibs ant jauko, t. y. nepasiduos pagundai pasitenkinti maža nauda, o vieningai pasieks užsibrėžto tikslo – kolektyvinės sutarties“, – sako streiko komiteto narys A. Ambrulevičius.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!