ITUC: Kazachstane reikalingi fundamentalūs pokyčiai

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) išreiškė apgailestavimą dėl daugiau nei 160 žmonių nužudymo per pastarojo meto smurtą Kazachstane ir ragina visapusiškai, atvirai ir viešai ištirti visų mirčių aplinkybes, taip pat žalą viešajai ir privačiai nuosavybei. Atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn.

ITUC smerkia kai kurių profesinių sąjungų lyderių, kurie buvo paleisti nedelsiant įsikišus ITUC, laikiną sulaikymą sausio 6 d., ir ragina paleisti visus nekaltus sulaikytuosius. Tokių dar yra apie 8000 žmonių.

Tragiškus įvykius Kazachstane paskatino didžiulė nelygybė ir socialinis susiskaldymas, vyriausybės nesugebėjimas užtikrinti teisingo ir visiems vienodo vystymosi vienoje turtingiausių regiono šalių ir nepriklausomų profesinių sąjungų, pilietinės visuomenės ir demokratijos ignoravimas.

Tad nenuostabu, kad taikūs protestai virto smurto spirale, dėl ko žuvo ir buvo sužeisti žmonės, o infrastruktūra buvo sunaikinta.

„Kazachstanas yra dar vienas pavyzdys, kai didžiulis nacionalinis turtas žmonių sąskaita tenka keliems oligarchams, ir tai neišvengiamai sukelia ne tik skurdą ir nesaugumą, bet ir didžiulį nepasitenkinimą. Reikia esminių pokyčių, kad ekonomika tarnautų žmonėms: tinkami darbai, pensijos, viešosios paslaugos ir visuotinė socialinė apsauga. Bet kuri vyriausybė, kuri savo vaidmeniu laiko tiesiog laisvosios rinkos rėmimą ir turtingųjų apsaugą, negali būti nei pateisinama, nei palaikoma. Kazachstano ateičiai svarbiausia turi būti visapusiška pagarba TDO standartams, ypač dėl asociacijų laisvės ir kolektyvinių derybų bei tikro socialinio dialogo“, – sako ITUC generalinė sekretorė Sharan Burrow.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!