Galutinis sprendimas: testai darbuotojams bus mokami

Lapkričio 12 d. Seimas atmetė Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos veto spalio 19 d. parlamentarų priimtoms Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisoms.

Šiais pakeitimais buvo nustatyta, kad darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nebebus finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Nauji reikalavimai įsigalios gruodžio 1 d.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Dalia Jakutavičė sako, kad Seimo sprendimas nepaskatins vakcinacijos, tačiau gali nustumti dalį darbuotojų „į šešėlį“. „Tie, kurie jau yra apsisprendę nesiskiepyti, greičiausiai jų sprendimo tai nepakeis. Mes savo atstovaujamose pramonės įmonėse apklausą pasidarėme, tai pasiskiepijimas yra 90 proc. ir daugiau. Manau, kad jau liko tik tie patys tvirčiausi neapsisprendėliai“, – BNS sakė D. Jakutavičė.
„Žmonės arba iš darbo išeis, arba prastovose kurį laiką bus. Gal vieną kitą ir paskatins, bet teigiamo didelio efekto nemanau, kad tai turės. (…) Dalis darbuotojų į pogrindį pasitrauks ir juos po to bus sudėtinga sugrąžinti į darbo rinką“, – kalbėjo ji.
D. Jakutavičė taip pat sakė, kad priėmus pataisas, atsiranda negeras precedentas dėl kitų infekcinių ligų. „Dabar kalbame apie kovidą, bet įstatymas nekalba apie kovidą, įstatymas galios ir prie visų kitų infekcinių ligų. Tik dabar tas kontekstas kovido aptarinėjamas, bet precedentas nėra čia labai geras“, – sakė ji.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad darbuotojams kyla daug klausimų – neaišku, kokie testai galios, kur juos bus galima atlikti. „Arba Vyriausybė turės išleisti aiškius algoritmus, ką ir kaip daryti ir kaip žmonėms aiškinti įstatymo įgyvendinimą, arba įtampos ir neaiškumų tik daugės“, – BNS sakė I. Ruginienė.

Pagal lrs.lt ir delfi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!