PERC Vykdomajame komitete – didelis dėmesys Baltarusijai ir Ukrainai

Spalio 4 d., pirmadienį,Visaeuropinės regioninės tarybos (PERC), kuriai priklauso ir LPSK, Vykdomajame komitete aptarta daug regionui aktualių klausimų.

Tarp jų – vis prastėjanti nepriklausomų profesinių sąjungų bei nevyriausybinių organizacijų situacija Baltarusijoje, Ukrainos Parlamento iniciatyvos silpninti kolektyvines derybas, netolygios vakcinacijos problematika, būtinybė sąžiningam atsigavimui (pirmiausia orientuotam į kokybiškų darbo vietų kūrimą), poreikis prisitaikyti prie klimato kaitos.

Taip pat aptarta: politinis dokumentas dėl per pandemiją stipriai nukentėjusių darbuotojų su negalia apsaugos, pažanga siekiant ratifikuoti TDO Konvenciją Nr. 190 dėl kovos su priekabiavimu bei prievartos darbe, būsima Tarptautinės darvo organizacijos galva, kitąmet laukiantis Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos kongresas bei kita.

Baltarusija

Daug dėmesio tradiciškai skirta Baltarusija, kur situacija itin prasta. Aliaksandr Yarashuk, Baltarusijos nepriklausomų profesinių sąjungų lyderis, pasakojo, kad įvairūs išpuoliai prieš aktyvius profesinių sąjungų narius nesiliauja. Netrūksta šmeižto, grasinimų ir režimui pavaldžiose žiniasklaidos priemonėse, ir socialiniuose tinkluose, taip pat yra areštuotų, o daliai gresia rimtas įkalinimas.

Pasak A. Yarashuk vis daugiau nevyriausybinių organizacijų Baltarusijoje likviduojama arba stipriai užspaudžiama. Dėl to netrūksta daug išvykusių į Lietuvą, Lenkiją ir kitas artimas šalis bei tęsiančių savo veiklas iš užsienio. Paminėtina, kad neseniai atsikratyta ir Baltarusijos žurnalistų asociacijos, kas aiškiai iliustruoja, kokioje blogoje padėtyje yra Baltarusijos demokratija.

Jis pridėjo, kad, matyt, dėl turimo stipraus tarptautinių profesinių sąjungų judėjimo užnugario, jo organizacijai kažkiek saugiau. „Bent jau iki šiol esu nesuimtas“, – ironizavo A. Yarashuk.

Kitų šalių profesinių sąjungų konfederacijos pabrėžė savo solidarumą ir nepriklausomų Baltarusijos profesinių sąjungų palaikymą. Per XVI-ąjį PERC Vykdomąjį komitetą priimta organizacijos pozicija. Joje pasmerkiami areštai, persekiojimas bei nacionalinės teisės pakeitimai, legalizuojantys darbdavių ir valstybės pareigūnų represines priemones prieš darbininkus, tiesiog įgyvendinančius savo teisę į protesto veiksmus. Dar daugiau – Baltarusijoje stebimi ir priverstinio darbo bruožai.

Pažymėtina ir tai, kad šiuo metu Baltarusijoje labai sudėtinga užregistruoti naujas profesines sąjungas ir steigėjai vien už tokią iniciatyvą gali susilaukti neigiamų pasekmių. Taigi, situacija itin sudėtinga ir sunku prognozuoti, kuo viskas pasibaigs.

Ukraina

Deja, Ukrainoje situacija irgi klostosi ne itin palankiai darbuotojams. Jau anksčiau profesinėms sąjungoms teko kovoti dėl darbuotojų situaciją prastinančių ir teises ribojančių darbo teisės pakeitimų ir, atrodo, dalis Ukrainos politikų vėlgi suka ta pačia kryptimi.

Ukrainos profesinės sąjungos rimtai nerimauja dėl Ukrainos Parlamente aptariamų abejotinų darbo teisės pakeitimų. Profsąjungų atstovų teigimu, jei tai išties būtų priimta, stipriai pablogėtų darbuotojų apsauga ir pasunkėtų galimybės kolektyviai derėtis.

Spalio 7 d., Tarptautinę darbo dieną, tūkstančiai profesinių sąjungų narių Kijeve išeis į gatves parodyti savo nepritarimo.

Daugiau informacijos apie Vykdomojo komiteto klausimus galima rasti PERC pranešime (anglų kalba).

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!