Po „Uber” pralaimėjimo Nyderlanduose skubiai reikia darbo platformų taisyklių

Rugsėjo 13 d. profesinės sąjungos iškovojo svarbią pergalę Nyderlanduose prieš „Uber“ dėl vairuotojų išnaudojimo. Vien šiemet tai yra trečias esminis laimėjimas prieš šią platformą. Šis įvykis dar kartą parodė poreikį skubiai stabdyti fiktyvų savarankišką darbą platformų kompanijose.

FNV profesinės sąjungos atstovaujančios „Uber“ vairuotojams byloje prieš „Uber“ Amsterdamo teismas konstatavo, kad „teisiniai santykiai tarp „Uber“ ir šių vairuotojų atitinka visas darbo sutarties charakteristikas“.

Teismo nutartis Nyderlanduose seka profesinių sąjungų pergales dėl tos pačios problemos prieš „Uber“ Belgijoje ir Jungtinėje Karalystėje, taip pat – „Deliveroo“ ir „Globo“ Ispanijoje bei Italijoje.

Šis sprendimas paskelbtas prieš trečiadienio terminą (rugsėjo 15 d.), kai baigiasi antrosios pakopos EK konsultacijos, kaip pagerinti darbo sąlygas skaitmeninėse darbo platformose.

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) savo atsakyme kviečia priimti direktyvą:

  • kuri daro prielaidą dėl įdarbinimo santykių visose skaitmeninėse darbo platformose,

  • kuri perkelia įrodymų naštą dėl įdarbinimo statuso nuo darbuotojo darbdaviui,

  • kurioje nepaliekama vietos trečios darbuotojų kategorijos (tarp „tradiciškai“ ir savarankiškai dirbančio) sukūrimui, nors tokios kompanijos kaip „Uber“ ir pan. dėl to užsiima intensyviu lobizmu.

ETUC konfederacinis sekretorius Ludovic Voet akcentuoja, kad šis teismo sprendimas yra vėliausias jau gana ilgoje eilėje dėl dirbančiųjų išnaudojimo darbo platformose.

Nacionaliniai teismai ir vyriausybės vis konstatuoja, kad darbo platformų kompanijos pamina darbuotojų teisės į tinkamą atlyginimą ir adekvačias darbo sąlygas. Negali būti aiškiau, kad reikia Europos masto veiksmų, kad ES šalyse narėse būtų pabaigtas šis skandalas – tai yra fiktyvus savarankiškas darbas. Europos Komisija turi atmesti desperatišką darbo platformų paskutinės minutės lobizmą, bandant išsaugoti ydingą verslo modelį, ir užtikrinti, kad visiems darbuotojams būtų užtikrintos bazinės teisės į sąžiningą atlygį ir adekvačias darbo sąlygas“, sako L.Voet.

Parengta pagal Europos profesinių sąjungų informaciją

“Pixabay.com” nuotrauka

**

Papildoma informacija:

ETUC pozicija antrojo etapo konsultacijoje

FNV komentaras

Amsterdamo teismo sprendimas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!