Pietų Korėjos darbo įsipareigojimų pažeidimai rodo ES sankcijų poreikį

Reaguodamas į ekspertų grupės ataskaitą dėl ES-Korėjos laisvosios prekybos sutartyje suderėtų įsipareigojimų dėl darbo pažeidimų, Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Per Hilmersson teigė, kad Pietų Korėjoje fiksuojama bloga darbuotojų teisių situacija. Tokios esminės teisės, kaip suburti profesinę sąjungą ar prie jos prisijungti, ribojamos dešimtmečiais.

Tarptautinės darbo organizacijos konvencijų dėl asociacijos laisvės, teisės kolektyviai derėtis ir priverstinio vaikų darbo panaikinimo ratifikavimas buvo sąlyga pasirašant prekybos susitarimą dar 2011 m. Praėjus dešimtmečiui, šiandieninė ekspertų ataskaita aiškiai rodo menką progresą laikantis šių įsipareigojimų. Korėjos vyriausybė privalo sutikti dėl aiškaus grafiko, per kurį būtų sutvarkyti pažeidimai“, – teigė P. Hilmersson.

Profesinės sąjungos daug metų siekė, kad būtų tinkamai laikomasi ES-Pietų Korėjos susitarime suderėtų darbo apsaugos nuostatų, tad ši ataskaita svarbi. Dabar svarbiausia, kad Korėja reaguotų ir pasiektų tikrą progresą. Kitu atveju kils teisių gynimo priemonių poreikis: „Dešimtmečio pastangų nebūtų prireikę, jei ES prekybos susitarime būtų įtrauktos sankcijos dėl darbo standartų nesilaikymo. Išsireikalavimas laikytis darbo įsipareigojimų tokiuose susitarimuose yra bendra silpnybė. Dabartinės aktualijos turi tapti lūžio tašku.“

Originalus tekstas angliškai čia.

Europos ir Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacijos pateikė įrodymų ekspertų grupei – juos rasti galite čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!