Po rinkimų: labiausiai nerimaujame dėl Darbo kodekso

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad profsąjungos tikisi, jog naujoji valdžia įsiklausys į socialinius partnerius ir sprendimus priims su jais tardamasi.
„Mūsų lūkesčiai yra tokie, kad nauja Vyriausybė girdėtų daugiau tautos balsą, socialinius partnerius ir tik tarimosi keliu priimtų sprendimus. To visada trūkdavo Lietuvai ir jeigu konservatoriai tikisi būti ne vienos kadencijos valdančiąja dauguma, turėtų įsiklausyti į šituos patarimus, norint formuoti ilgalaikes perspektyvas arba strategijas“, – Eltai sakė I. Ruginienė.
Jos teigimu, profsąjungoms taip pat kyla klausimas, ar būsima centro dešinės koalicija imsis keisti Darbo kodeksą, taip pat svarbus kolektyvinių sutarčių tęstinumo klausimas. „Pirmas klausimas, ar ketinama liesti Darbo kodeksą ir kokia linkme, ar naujosios jėgos ims jį drastiškai liberalizuoti. Tai jau bus didžiulis neigiamas poveikis darbuotojams, dėl ko labiausiai nerimaujame. Kitas dalykas – daugybė neišspręstų klausimų, ar liks kolektyvinių sutarčių tęstinumas, (…) ar naujoji valdančioji dauguma tęs šitą darbą, ar žengsime žingsnį atgal“, – sakė konfederacijos pirmininkė.
„Čia bus patiems konservatoriams didelis išbandymas, ar jie eis tuo senesniu keliu, kaip juos prisimena visi dirbantieji, (…) ar partija keis požiūrį ir eis socialinio dialogo keliu“, – pridūrė I. Ruginienė.
Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, daugiausia mandatų – 50 – būsimajame Seime turės konservatoriai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 32 mandatus, socialdemokratai – 13 mandatų, Liberalų sąjūdis – irgi 13, Laisvės partija – 11, Darbo partija – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija Krikščioniškų šeimų sąjunga ir socialdarbiečiai turės po 3 mandatus, po 1 mandatą turės Lietuvos žaliųjų partija ir partija „Laisvė ir teisingumas“.

ELTA inf.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!