ETUC: Europos darbo institucija nepateisino lūkesčių dėl pirmųjų išnaudojimo bylų

Europos darbo institucija (EDI) nesiėmė realių veiksmų dėl pirmųjų darbuotojų išnaudojimo bylų, dėl kurių dar prieš metus į ją kreipėsi profesinės sąjungos.

2019 m. spalį EDI pradėjus savo veiklą, Europos profesinės sąjungos kreipėsi dėl dešimt išnaudojimo atvejų, susijusių su nesumokėtais atlyginimais, atostoginiais, ligos ir socialinėmis įmokomis. Pasak Europos profesinių sąjungų konfederacijos, EDI pateikti skundai yra tipiniai pažeidimai, su kuriais susiduria daug ne vienoje šalyje dirbančių, t. y. mobilių, darbuotojų.

Tarp pateiktų skundų:

  • Statybos darbuotojas Vokietijoje laukė ketverius metus, siekdamas augauti virš 8 tūkst. nesumokėto atlyginimo

  • 45 pastolininkų Danijoje apmokėjimo įkainiai siekė vos pusę vietinių darbuotojų apmokėjimo

  • Beveik 400 darbuotojų Vokietijoje negauna minimalaus atlyginimo ar atostoginių.

Po metų vienintelis EDI veiksmas tebuvo susijusių šalių informavimas dėl bylų. Su nukentėjusiais darbuotojais apskritai dar nebuvo susisiekta.

Profesinės sąjungos greta ankstesnių atvejų Europos darbo institucijai pateikė du naujus skundus dėl sezoninių žemės ūkio darbuotojų išnaudojimo ir dėl socialinio saugumo trūkumo jūrininkams.

Europos profesinių sąjungų konfederacija ir jos nariai taip pat laišku išreiškė nusivylimą bei susirūpinimą EDI laikinajam vykdomajam direktoriui bei Europos darbų ir socialinių teisių eurokomisarui Nicolas Schmit.

ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotojas ir profesinių sąjungų atstovas EDI valdyboje Per Hilmersson teigė, kad per daug ne vienoje šalyje dirbančių darbuotojų yra įkalinti šešėlinėje ekonomikoje, kuri nesąžiningiems darbdaviams neša didesnį pelną per nurėžtus atlyginimus ir ignoruojamas esminės darbuotojų teises – tokias kaip apmokamos atostogos, nedarbingumo išmoka ar socialinė apsauga.

Pasak P. Hilmersson, Europos darbo institucijos įsteigimas teikė vilčių, kad ES vienodų taisyklių dėl atlyginimų ir teisių darbe mobiliems darbuotojams užtikrinimas taps išnaudojimo pabaigos pradžia. Nors EDI pilnavertiškai pradės veikti tik 2024, profesinės sąjungos nusivylusios, kad institucija per metus dar neanalizavo jai pateiktų konkrečių pažeidimų.

“Rizikuojama ne vien Europos darbo institucijos kredibilumu – ES svarbus pasitikėjimas, kad vieninga rinka ir laisvas judėjimas turi būti sąžiningi visiems Europoje dirbantiems žmonėms“, – sako ETUC atstovas.

Originalus straipsnis ir detalesnė informacija dėl EDI pateiktų skundų randami čia (angl.)

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!