Diskusijos dėl MMA: teko pagrasinti palikti posėdį

Tik prasidėjus rugsėjo 23 d. Trišalės tarybos posėdžiui darbdaviai paprašė nesvarstyti minimalios mėnesio algos (MMA) nustatymo kitiems metams klausimo. Esą neaišku, kaip vystysis COVID-19 situacija, o labiausiai nukentėję sektoriai neva yra labai priklausomi nuo MMA. Be to, privačiame sektoriuje esą tokio algų augimo, kaip pristatoma, nebuvo.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė kategoriškai tam paprieštaravo, nes jau vieną kartą darbdavių prašymu klausimas buvo nukeltas, ir taip yra vėluojama, todėl reikia sprendimų. Jos teigimu, jeigu darbdaviai mano, kad MMA kelti negalima, reikia tiesiog fiksuoti skirtingas nuomones.

Klausimą dėl MMA palikus darbotvarkėje, toliau kalbėjo Lietuvos banko atstovas Aurelijus Dabušinskas. Jo teigimu, šiuo metu esama dėkingesnėje situacijoje, tačiau kalbant apie kitus metus neapibrėžtumo lieka daug.

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius pristatė banko poziciją dėl MMA kėlimo (prezentacija – čia). Anot jo, vadovaujantis tokiais pačiais principais, kaip MMA buvo nustatyta pernai, 2021 m. MMA galėtų būti 643 eurai (vidutinį darbo užmokestį (VDU) imant be priedų ir premijų – 1214,4 EU)

I.Ruginienės teigimu, profesinių sąjungų skaičiavimais MMA turi būti 663 eurai, nes VDU turi būti imamas su priedais, nes yra teisiškai reglamentuota, kas sudaro vidutinį darbo užmokestį Lietuvoje.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė, šiuo metu pirmininkaujanti Trišalei tarybai, pasiūlė atidėti klausimą, tęsti diskusijas, o darbdaviams su profsąjungomis ieškoti kompromiso. Profesinių sąjungų atstovai kategoriškai tam paprieštaravo, tačiau vyriausybės pusė nesutiko fiksuoti skirtingų nuomonių ir primygtinai siūlė diskusijas tęsti toliau.

LPSK pirmininkė profsąjungų vardu paprašė surengti posėdį dėl MMA artimiausiu metu, priešingu atveju pagrasino, jog darbuotojų atstovai paliks posėdį. Nuspręsta neeilinį posėdį surengti rugsėjo 30 d., 11 val.

Straipsnis lrt.lt portale.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!