LPSK vadovė susitiko su nariais Marijampolėje

Trečiadienį, liepos 15 d., Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovai lankėsi Marijampolėje, kur susitiko su Marijampolės meru Povilu Isoda ir vietiniais profesinių sąjungų atstovais. Tuo pačiu miesto pagrindinėje – Jono Basanavičiaus – aikštėje norintieji galėjo nemokamai konsultuotis teisių darbe klausimais.

„Situacija ne tik Lietuvoje, bet daugelyje šalių yra itin sudėtinga. Ekonomikos, darbo rinkos stipriai nukentėjo dėl sveikatos krizės. Būtent dabar darbuotojų judėjimas turi būti ypač vieningas ir susitelkęs. Dėl to džiaugiamės patarimais galėdami padėti žmonėms sprendžiant jų konkrečias problemas darbe“, – sako LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Ji pažymi, kad darbuotojų organizavimasis į profesines sąjungas ypač svarbus: „Aišku, dažnas darbdavys priešinsis dariniui, kvestionuojančiam dalį jo sprendimų ir neleidžiančiam elgtis vienašališkai. Vis tik profesinės sąjungos – ne dėl darbdavio patogumo, o silpnesnei pusei – darbuotojams apsaugoti. Ir tai veikia. Gerą pavyzdį turite ir Marijampolėje: dalis vaikų darželių turi problemų dėl darbo organizavimo, kai darbuotojai, nors karantinas baigėsi, vis dar dirba po 10 valandų be pertraukų ir net negali pavalgyti. Ne paslaptis, tai daugiausia yra vyresnės moterys, kurių sveikata dažnai jau nėra puiki. O tuose darželiuose, kur yra profesinės sąjungos – viskas gerai ir žmonės tokių problemų neturi“, – sako LPSK pirmininkė.

Pasak jos, darbuotojai, bijodami problemų ir dėl to nesteigdami profesinių sąjungų, padaro sau meškos paslaugą. „Jei nereikalausi gerbti savo teisių, kodėl kas nors tai turėtų daryti“, – retoriškai klausia ji.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!