Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Ekonomika. Europos Komisija paskelbė 2020 m. vasaros ekonominę prognozę. Numatoma, kad euro zonos ekonomika šiemet susitrauks rekordiškai daug – 8,7 proc. (bet jau 2021 m. augs 6,1proc.), o Lietuvoje realusis BVP turėtų mažėti apie 7 proc. (bet kitąmet iš dalies vėl padidės iki maždaug 6,75 proc.). Daugiau apie tai čia (lt), prognozė Lietuvai – čia (angl).

  • Jaunimas. Europos Komisijai paskelbtus komunikatą dėl Jaunimo garantijų sustiprinimo, Europos profesinių sąjungų konfederacija išlieka kritiška. ETUC vertinimu, jame per daug koncentruojamasi į jaunimo apmokymus, o ne realų jaunimo užimtumo didinimą. Daugiau informacijos čia (angl), paskutiniame ETUC Vykdomajame komitete priimta rezoliucija-analizė dėl Jaunimo garantijų – čia (angl).

  • Tvarumas. Per Jungtinių Tautų aukšto lygio politikos forumą, vykstantį liepos 7-16 d., tarptautinis profesinių sąjungų judėjimas ragina lyderius greičiau įgyvendinti ir geriau finansuoti Darnaus vystymosi tikslus. O ypač daug dėmesio skirti DVT 8 (orus darbas ir tvarus ekonomikos augimas). Laikomasi nuomonės, kad tolesnė ekonominė raida turi koncentruotis ne tik į BVP, bet apimti kur kas platesnį vaizdą. Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) poziciją ir daugiau apie įgyvendinamą kampaniją dėl DVT rasite čia (angl).

  • Ukraina. Po didelių protestų Ukrainoje pavyko pristabdyti profesinėms sąjungoms bei kartu šalies darbuotojams nepalankius įstatymų projektus, taip pat profesinių sąjungų pozicija bei pasiūlymai pristatyti Ukrainos parlamentui bei prezidentūrai. Daugiau apie tai čia (angl).

  • Honkongas. Profesinių sąjungų judėjimas smerkia teisiškai nepagrįstus profesinių sąjungų atstovų ir prodemokratinių lyderių bei aktyvistų areštus, išpuolius prieš Honkongo darbuotojų teises bei pasiūlymus dėl naujo nacionalinio saugumo įstatymo. Reikalaujama panaikinti kaltinimus Honkongo profesinių sąjungų konfederacijos generaliniam sekretoriui Lee Cheuk Yan ir kitiems aktyvistams dėl protestų; sustabdyti žodžio laisvės, asociacijos ir organizavimosi teisės pažeidinėjimus; taip pat Kinijos ir Honkongo pareigūnai privalo gerbti žmogaus ir profesinių sąjungų teises; suteikti visuotinę balsavimo teisę Honkonge ir gerbti Honkongo autonomiją. Daugiau apie tai čia (angl).

  • Psichikos sveikata. Ir taip įtemptas bei sudėtingas darbo pasaulis pastaraisiais mėnesiais tapo dar sudėtingesnis. Nuotolinis darbas, netikrumas ir nerimas dėl ateities (dėl sveikatos priežasčių ar baimės netekti darbų), daugybė naujovių, išblukusi riba tarp darbinio bei asmeninio gyvenimo ir kita – visa tai natūraliai daro stipresnį neigiamą poveikį psichikos sveikatai (daugiau – čia). Tarptautinė darbo organizacija išleido naują gidą, kuriame kalbama, kaip geriau organizuoti darbą ir suvaldyti išaugusias psichosocialines rizikas per COVID-19 krizę. Jį galima rasti čia (angl).

  • Technologijos. Dirbtinis intelektas skverbiasi į vis daugiau sričių, visgi svarbu, kad jo vystymo centre būtų žmonės ir jų interesai. Deja, vis aiškiau pripažįstama, kad dirbtinis intelektas dažnai yra šališkas priimant sprendimus, kas tam tikras grupes stumia į paraštes. Dar blogiau – didžioji dalis visuomenės nesupranta, kaip šis svarbus reiškinys veikia ir kaip jį būtų galima pagerinti. Tai užprogramuoja dar didesnes bėdas. Daugiau – čia (angl).

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!